Kendinize güveninizi artırma için 15 öneri
LIFESTYLE

Kendinize güveninizi artırma için 15 öneri

Bahsedeceğimiz küçük adımları atarak, hem kendinize olan güveninizi güçlendirebilir hem de olaylardan dersçı karmayı öğrenebilirsiniz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

Eğer kendine güvenen biri değilseniz, güvenin hayatınızda ne büyük değişiklikler yapacağını duymak istemeyebilirsiniz. Elbetteuzmanlar size bu konuda yardımcı olabilir ve hayatınızı değiştirebilecek önerilerde bulunabilir.Ancak her şeyden önce kendinizde bunun için çaba sarf edebilirsiniz.Yetiştiriliş biçimleri veya yapı itibariylebazı kişiler diğerlerine oranla kendilerine çok daha fazla güvenirler. Ancak iletişim danışmanı David Vaughan-Thomas "Kendinizle ilgili şüpheleriniz olsa bile, güven duygusu sonradan kazanılabilir ve geliştirilebilir bir özelliktir" diyor.Uzmanların da yardımıyla yapacağınız ufak değişiklikler sayesinde kendinize olan güveninizi güçlendirip dop dolu bir hayat yaşayabilirsiniz. Aman yanlış anlaşılmasın! Bu sadece hayatta kendinizi düşünmeniz anlamına gelmiyor elbette."Kendiniz bile inanmadığınız halde herkese bir işi çok iyi yaptığınızı söylemeyi , ukala tavırları ve kendinize olan sahte güveni bir kenara bırakın. Gerçekten ihtiyacınız olan, hedeflerinizin peşinden koşmanızı sağlayacak olan kendi iç güveninizdir. Bunu başarabilirseniz, ne yaparsanız yapın, hayattan daha çok keyif alacaksınız" diyor yaşam koçu Liz Tucker. İşte kendinize olan güveninizi kazanmak ve güçlendirmek için deneyebileceğiniz 15 akıllı yöntem:

SPOR SALONUNDA

1 Müziğin Ritmine GöreHareket Edin
Spor salonunda çalışırken, genellikle müzik dinlenir. "Bu sizin ritminizi artırırken,daha çok çalışmanız için de sizi motiveeder" diyor İngiliz psikolog Dr. HarryWitchel. Sizi en çok motive eden şarkıyı belirleyip, onun eşliğinde çalışmayı deneyin.Böylece kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissedeceksiniz. Tabii bu olumlu duygularda direkt olarak dik durmanızı ve kendinden emin görünmenizi sağlayacak.

2 Kardiyo yaparak başlayın
Yoga veya pilates yapmaya başlamadan önce, 15 dakika kalbinizin atışını hızlandıracak olan kardiyo çalışması yapın. Hızlı yürüyüş ve koşu da aynı etkiyi yaratacaktır."Orta yoğunluktaki kardiyovasküler egzersizler, beyninizdeki uyku getiren kimyasalları tetikleyerek, rahatlamanıza ve olumlu bir çalışma yapmanıza sebep olacaklardır" diyor spor psikolojisi konusunda uzmanlaşmış olan Dr. VictorThompson.
3 Dik durun
"Eski çağda, erkeklerin rahat ve dik duruşları dışarıya karşı her şeyin yolunda olduğunu gösterme biçimleriymiş" diye anlatıyor.Thompson ve ekliyor: "Aynı onlar gibi, spor yaparken siz de dimdik durup,omuzlarınızı arkaya aldığınızda, her şeyin yolunda olduğu hissine kapılmanız kolaylaşır ve kendinizi güvende hissedersiniz." Etrafta aynalar olan bir spor salonunda çalışıyorsanız arada bir aynada duruşunuza bakın,bu kendinize olan güveninizi tazelemenizeyardımcı olabilir.

OFİSTE

4 Kendinizi esnetin
"Kendinize olan güveninizi tazeleyebilmeniz konusunda, gün içerisinde kendinizi zorlayacak işler yaparak, limitlerinizi aşmaya çalışmanız faydalı olacaktır" diyor Vaughan-Thomas. Örneğin, telefonu alın ve sizien çok zorlayan müşterinizi arayın veya insanlar önünde konuşmaktan nefret etseniz biriyseniz, bir sunum yapmak için gönüllü olun. Başlamadan önce heyecanlanabilirsiniz ama başardığınızı görünce kendinizi mutlu ve tatmin olmuş hissedeceksiniz. Yalnız ilk seferde kendinizi çok zorlamamanız için uyarıyor Vaughan-Thomas: "Daha önce yaşamadığınız yeni bir tecrübeye balıklama atlarsanız, tecrübesizliğiniz ile bir çuval inciri berbat edebilirsiniz. Örneğin bir sunum söz konusuysa bildiğiniz ve hakim olduğunuz bir konuyu seçmeye özen gösterin."

5 Kendi kendinize konuşun
"Kendi kendinizle yapıcı şekilde konuşmayı adet haline getirin ve şimdiki zaman kullanın"diyor hipnozla tedavi uzmanı GloriaThomas. Örneğin, zor bir proje üzerindeyken,"Bunu yapmayı seviyorum, başaracağım"diye kendi kendinize telkinde bulunun. Kendi kendinize şimdiki zamanda konuşmak,geçmişte yaptıklarınızı ve gelecekte neler yapacağınızı düşünmekten daha etkilidir.Çünkü direkt olarak bilinç altınıza başaracağınıza dair bir mesaj yollar.

6 Koklayın
Psychosomatic Medicine isimli dergide yayımlanan bir araştırmaya göre ,stresli durumlarda kişiler, limon özlü yağlar yardımıyla akıl keskinliklerini ve dikkatlerini kaybetmeden rahatlayabiliyorlar.Kendinizi rahatlamış hissederken, bir taraftanda aklınızı hâlâ aynı duyarlılıkta çalıştırabilmek,kendinize olan güveninizin devamını sağlamak için önemli bir etkendir.Rahatlamaya ihtiyacınız olduğunda,küçük bir parça kağıt mendilin üzerine limon özlü bir yağ damlatarak, koklayın.(Bütün yağlarda veya diğer yabancı maddelerde olduğu gibi, eğer hamileyseniz, önce doktorunuza sorun.)

PARTİLERDE

7 Parlayın
"Renklerin psikolojimiz üzerinde tartışılmaz bir etkisi vardır. Sarı, kendinize güvendiğinizi gösterir. Sosyal bir ortama gireceğinizde giyebilirsiniz" diyor renk uzmanı ve The Beginner's Guide to ColourPsychology - Colour Affects (Renklerin PsikolojisininEl Kitabı – Renklerin Etkisi) adlı kitabın yazarı Angela Wright. Canlı renklere bürünerek, kendinize olan güveninizi tazeleyebilirsiniz.

8 Kendinizi unutun
"Karşınızdaki kişiye odaklanmak , sinirlerinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır"diyor Vaughan-Thomas. Nasıl hissettiğinizi bir kenara bırakın ve karşınızdaki kişinin size anlattıklarına odaklanın. Onun vücut dilini ve mimiklerini inceleyin. Bunu geliştirdikçe daha çok insanı kendinize çekeceksiniz ve bu da kendinize olan güveninizi sağlamlaştıracak.

9 Kadehinizi biraz aşağıda tutun
"Kadehinizi tutuş şekliniz, sizin nasıl hissettiğiniz ve insanların sizi nasıl algıladığı konusunda önemli rol oynayacaktır" diyor vücut dili uzmanı Judi James. Kadehi göğüs kısmınıza ve yüzünüze yakın tutmak,sizi güvensiz hissettirecek ve dışarıdan da öyle algılanacaktır. Bunun yerine, karın kısmına yakın tutmayı deneyin. Dışarıya karşı daha açık ve güvenli görünmenizi sağlayacaktır. Bu şekilde daha çok insan yanınıza gelip, sizinle sohbet etmek isteyecektir.

10 Vücut dilinizi kullanın
Biriyle buluşacağınızda, aranızda iyi bir iletişim kurmanızı sağlamanıza yardımcı olacak, akıllı fikirler üretmenizi öneriyor James. Örneğin, yavaşça bir gözünüzü kırpmak, aranızdaki ilişkiyi onayladığınız anlamına gelir. Veya konuşurken, karşınızdakinin koluna dokunmak, aranızda hızlı bir yakınlaşma sağlayabilir. O rahatladıkça,siz de kendinizi onun yanında daha güvende hissedeceksiniz.

11 Soru sorun

Uzun zamandır süren bir ilişki yaşıyorsanız ve kendinizi zaman zaman güvende hissetmiyorsanız, bu çok normaldir."Her ilişkide güvensizlikler yaşanabilir ve bu konuda rahat hissedebilmek için en iyiyöntem dürüst olmaktır. Erkek arkadaşınıza bazı sorular sorup, onun size güven vermesini beklemek yanlış değildir" diyor ilişki danışmanı Michael Myerscough. "Ofisteki kızla ilgili ne hissettiğini biliyorum"diye başlayan bir kavga yerine "Sana kırgınım ve korkuyorum çünkü onunla çok vakit geçiriyorsun" demeniz daha etkili olacaktır.Bu şekilde, savunmaya geçmek yerine,kendini sizin yerine koyacak ve sizi anlamaya çalışacaktır.

12 Hatalarınızdan ders alın
Son ilişkiniz kötü mü bitti? "Panik olmayın"diyor Confidence Booster Workout (GüveniniziArtırmanın Yolları) adlı kitabın yazarı Martin Perry. "Bir dahaki sefere, neyi farklı yapacağınızı kendinize sorun. Daha mı çok soru soracaksınız? Kendiniz hakkında dahamı az konuşacaksınız? Aranızdaki buzları eritmek için daha mı iyi plan yapacaksınız?"Yeni ilişkinizi daha önce yaptığınız hataları yapmamayı öğrenmek için bir fırsat olarak görün ve bunu değerlendirin. Göreceksiniz ki, kendinize güveniniz artacak.

KENDİ İÇİNİZDE

13 İltifat edin

"Başka birine olumlu veya cesaret verici bir yorum yapmak, kendinize olan güveninizi iki katına çıkaracaktır" diyor psikoterapist Gladeana McMahon ve ekliyor:"Öncelikle, muhatabınızı iyi hissettirmek ,sizde de olumlu duygular uyandırır. Öte yandan karşınızdaki de size aynı şekilde davranacaktır."İster iş arkadaşınıza, ister bir dostunuza onu takdir ettiğinizi söyleyin ve hep olumlu konuşun. Ama bunu sadece samimiyetine inandığınız insanlara yapın.

14 Duyularınızı kullanın

"Beş duyunuzu da tamamen kullanmanız,etrafınızda olan bitenin hepsinianlamanıza yardımcı olacak ve sizi daha iyihissettirecektir" diyor Thomas. Dans ederek,kendinizi ifade etmeye çalışın. Örneğin,salsa dersi alın. Görsel duyunuzugeliştirmek için resim yapabilirsiniz.Şarap kursuna gidiptad alma duyunuzu çalıştırarak,bir kadeh şaraptan keyifalmayı öğrenebilirsiniz. Ensevdiğiniz parfümünüzü özelgünleriniz için saklamayın. Hemenbugün sürün ve keyfini çıkarın.

15 Hayır demeyi öğrenin
"Kendinize olan güveninizin en önemli işaretlerinden biri de, 'Hayır' diyebilmektir"diyor Perry. Sürekli yapmak istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda kalıyorsanız hem bilinçaltınız, hem de etrafınızdaki kişiler zayıf bir insan olduğunuz mesajını alacaktır.Karşınızdaki kişiye onun isteğini anladığınızı ve bunu önemsediğinizi ama her zaman her istediğini gerçekleştiremeyeceğinizi anlatmaya çalışın. Eğer arkadaşınız gece birlikte çıkmanızı istiyorsa ve sizin içinizden gelmiyorsa şöyle diyebilirsiniz: "Gelmemi istediğini biliyorum ama bu gece için daha önceden yapılmış başka planlarım var."

İlginizi çekebilecek bazı haberler:

Kavgayı kazanmanın zararsız yolları!
Dişi şeytanla nasıl baş edilir?
Daha kolay bir hayat için akıllı hileler
Hedefe ulaşmak için
Kaygıyı açmak ve aşmak
6 adımda hayatınızı kolaylaştırın
Profesyonel yaşantınızın kabusları: Kompleksliler
İsteklerinizi elde etme yolları


Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için: Tıklayın