Bana Bi' Şey Olmaz - HIV Pozitif Öyküler
ÜNLÜ STİLİ

Bana Bi' Şey Olmaz - HIV Pozitif Öyküler

Esen Kitap ve Pozitif Yaşam Derneği işbirliği ile hazırlanan “Bana Bi' Şey Olmaz- HIV Pozitif Öyküler” kitabı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesi yayımlandı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Kasım 2014

Pucca, küçük İskender, Tuna Kiremitçi, Oben Budak, Esra Pekin, Esra Türkekul, Tolga Akyıldız, Damla Yazıcı, Koray Sarıdoğan, Bawer Çakır, Üstüngel Arı ve Arda Karapınar'ın öyküleriyle yer aldıkları ve geliri HIV'le yaşayanlara destek amacıyla Pozitif Yaşam Derneği'ne bağışlanacak olan, "Bana Bi' Şey Olmaz" öykü kitabı, HIV/AIDS konusunda yayımlanmış ilk eser olma özelliğini taşıyor.

Her zaman korkuyla yaklaşılan ve negatif bir algı ile yok sayılan HIV/AIDS konusu, hayatımıza girdiği ilk günden bu yana ahlâksızlıkla, dramla, ölümle ama hep ötekiyle anıldı. Bu kitapta kimileri ilk kez öykü yazan yazarlar, HIV Pozitifleri toplumdan ayrı bireyler gibi konumlamadan hem onların hem de toplumun tutumunu anlamaya ve söz konusu HIV olunca belki de ilk kez empati yapacak okura "bana bi' şey olmaz" dedirtmemeye çalıştılar.

Neredeyse yarım yıllık bir emeğin ürünü olan bu kitap, öyle bir niyeti olmadığı halde bir misyon üstlenerek doğuyor. 2005'te bir grup HIV pozitif, onların yakınları, akademisyenler ve aktivistler tarafından kurulan Pozitif Yaşam Derneği, o günden bu yana çalışmalarını kesintisiz sürdürürken, karşılaşılan zorlukların tıbbi olmaktan çok sosyal bariyerler olduğunu vurguluyor. HIV ve AIDS pek çok ülkede kendini bir şok dalgası olarak gösterip toplumun her kesiminden insanı doğrudan etkilerken, Türkiye'de 1985'ten itibaren tek tük vakalar görülmesi ve bunların hemen marjinalize edilerek dolaşıma sokulması daha ilk adımda "bu benim meselem" değil algısını yerleştirdi. Buna medyanın yarattığı "çağın vebası" yapıştırması da eklenince çok basit bilgi ve önlemlerle daha ilk adımda durdurulabilecek bir virüs, sessiz sedasız aramızda dolaşıp durdu ve sosyal hayatımızda giderek daha çok yer kapladı. Bugün gelinen noktada Türkiye nüfus yoğunluğu ile kıyaslandığında hâlâ düşük yoğunluklu epidemiler arasında yer alsa da, her yıl bir öncekinin neredeyse iki katı olarak kaydedilen yükseliş hızı, artık doğru bilgiye direnemeyeceğimizi söylüyor.

HIV tanımlanalı otuz üç, Türkiye'de ilk AIDS vakası görüleli yirmi dokuz, virüsü ölümcül olmaktan çıkarıp kronik taşıyıcılık seviyesine indiren etkin tedavi bulunalı on sekiz yıl oluyor. "Bana Bi' Şey olmaz", Türkiye'de HIV/AIDS konusunu tamamen pozitif bir dille ele alan ilk kitap!