Uyurken ne kadar kalori harcarız?
LIFESTYLE

Uyurken ne kadar kalori harcarız?

Uyuyarak zayıflayın! Kesintisiz bir uyku da diyetinizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Kasım 2010

Birçok diyetisyen günlük 2000 civarı kalori almamızı önerir. Tabi ki bu öneri yaşımıza, kilomuza, boyumuza ve cinsiyetimize göre değişiklik göstermektedir.

Kalori Nedir?
Yiyeceklerden aldığımız enerjiyi ısı enerjisi olarak ölçebiliriz. Bu enerjinin bir birimi 1 kalori olarak adlandırılır. Bu bir birim enerji, 1 kilogram suyun ısısını bir derece yükseltmek için kullandığımız enerjiye eş miktardadır. Konu diyet ve beslenmeye geldiğinde, kalori birimini, çeşitli besinlerden aldığımız ısı enerjisini ölçmek için kullanırız. Çünkü vücudumuz besinlerden aldığı enerjiyi ısı enerjisine çevirerek kullanır. Her bir besinin belli ölçüde kalorisi vardır. Tükettiğimiz her 7700 kaloriye karşılık 1 kilogram alırız. Yani bir kilo kaybetmek için 7700 kalori harcamamız gerekir.

Kalorileri Hesaplamak
Her birey, gün boyu kalori harcar. Hatta tamamen dinlenirken bile kalori harcamaya devam ederiz. Kan dolaşımı, hormon seviyelerinin ayarlanması, organlarımızın çalışması, hücrelerin büyümesi ve onarılması gibi vücudumuzun bize danışmadan yerine getirdiği en basit vücut fonksiyonlarımızın hepsi kalori harcamamızı gerektirir. Yani çok derin uykudayken bile kalori harcamaya devam ederiz. Ayrıca yediğimiz besinleri sindirmek ve depolamak için de enerji harcarız. Besinlerin tüm dolaşımı için vücudumuzun harcadığı enerji günlük harcadığımız enerjinin yaklaşık yüzde 10'una eşittir. Dolayısıyla uyuduğumuz her saat, kilomuza bağlı olarak ortalama 55 kalori harcarız. Bu rakam 50 kilo için saatte ortalama 47 kalori iken, 60 kilo için ortalama 57 kalori, 70 kilo için ortalama 66 kalori civarındadır. Yani 60 kilo bir bayan, 8 saatlik uyku sırasında ortalama 454 kalori harcar. Ne dersiniz, hiç fena değil, değil mi?

Kalori İhtiyaçlarımızı Etkileyen Temel Faktörler
Günlük kalori ihtiyacımızı belirleyen en önemli faktör tabi ki ne kadar hareketli olduğumuzdur. Ama bu hareketler sırasında ne kadar kalori yakacağımız yaşımıza, kilomuza ve cinsiyetimize bağlı olarak değişir. Örneğin, kilomuz daha çoksa, kütlemiz de daha çoktur ve bu kütleyi işletebilmek için daha çok kaloriye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde yaşımız da günlük kalori ihtiyacımızı ve ne kadar kalori harcadığımızı belirleyen faktörlerden biridir. Bizler yaşlandıkça kas hacimlerimiz küçülür ve metabolizmamız da yavaşlar. Dolayısıyla, günlük ihtiyaç duyduğumuz kalori miktarı da düşer. Aynı şekilde erkeklerin kadınlardan çok daha fazla kas kütlesine sahip olması da, onların ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarını arttırır.

Zayıflamak için diyet yaparken, günlük harcadığımız kalori miktarından daha az kalori almamız gerekir. Örneğin, 60 kilo civarında, masa başı işle uğraşan ve pek hareket etmeyen bir bayanın günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı ortalama 1600 - 1700 kalori civarındadır. Dolayısıyla zayıflamak için bu miktardan daha az kalori almalı, yani yediklerinden kısmalı, veya daha çok hareket ederek yaktığı kalori miktarını arttırmalıdır. En sağlıklısı aldığımız kalori miktarını biraz düşürürken aynı zamanda daha hareketli bir yaşam tarzına geçmemizdir. Yediklerimizden çok fazla kesinti yapmak yukarıda saydığımız temel vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde aksaklıklara sebep olabileceğinden kesinlikle önerilmemektedir.


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Kilo vermede hiç değişmeyen altın kurallar
Zararsız 14 atıştırmalık
İdeal kalori değerleri kişiden kişiye değişir
Lahana Çorbası Diyeti