Miyom nedir, nedenleri nelerdir?
LIFESTYLE

Miyom nedir, nedenleri nelerdir?

Miyom rahim ve rahim ağzında oluşabilen, düz kas dokusunda gelişim gösteren iyi huylu tümöral yapılardır. Miyomların büyüklüğü toplu iğne başından, bir karpuz büyüklüğüne kadar ulaşabilir.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Ekim 2015

Büyümeleri genellikle çok yavaş olur. Bulundukları yerde tek başına olacakları gibi, sayıca oldukça fazla olabilirler. Çoğu zaman iyi huylu olmalarına rağmen, çok düşük olasılıkla kansere dönme riskleri bulunmaktadır. Miyom hastalarının yaklaşık % 75 i bundan habersizdir. Kadınlarda görülme sıklığı ise, % 20-25 kadardır. Ancak miyom büyüklükleri değişken olduğundan, daha dikkatli bir incelemede bu oranın daha fazla olacağı düşünülmektedir. Genellikle 30-40 yaş arası kadınlarda ortaya çıkar. Hormon tedavisi görmeyen kadınlarda menopoz sonrası küçülme gösterir. Ergenlikten önce görülme olasılığı ise, oldukça düşüktür.

Miyoma yol açan faktörler nelerdir?
Kadın nüfusunun yaklaşık % 20-40 kadarında miyom olduğu düşünülmektedir. Bu oranın yüksek olmasında, kadınların miyomlar, belirtileri ve tedavi seçenekleriyle ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmamasının etkili olduğu varsayılır. Miyom kadınların üreme sisteminde en sık görülen tümörlerden olup, kadınların hepsinde ortaya çıkma olasılığı vardır. Miyomların en önemli risk faktörleri ise;

• Siyah ırk
• Hiç doğum yapmamış olmak
• Genetik yatkınlık olması
• Obezite
Miyomların neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi olmasa da, bunun hakkında farklı teoriler bulunmaktadır. Bunlar;
• Genetik değişimler olması: Çoğu miyom hücreleri incelendiğinde, rahim düz kasındaki genlerde olan kodlama farklılıkları bulunmaktadır.
• Diğer faktörler: İnsülin gibi büyüme faktörü olan bazı maddelerin miyomların büyümesini etkilediği düşünülür.
• Hormonlar: Rahmi gebeliğe hazırlayan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. İncelenen miyom dokusundaki hücrelerde olan östrojen reseptörlerinin normal durumdaki rahim kasından daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Miyom ve kısırlık
Miyomların kısırlık üzerine farklı şekillerde etkili olduğu düşünceleri bulunmaktadır. Miyomların rahim içindeki tabakayı tahrip ettiğini, gelişmesini önlediğini ve dolayısıyla embriyonun rahme yerleşmesini önleyerek, gebelerde düşüklere sebep olabilir. Büyük boyutlara ulaştığında, yumurtalık kanallarında olan hareketi güçleştirerek, dış gebelik sebebi olabilir. Rahim ağzı pozisyonunun bozulmasına neden olarak, gebeliğe engel olabilir. Rahimdeki şekil bozukluğuna neden olan miyomlarda döllenmeye engel olabilir. Gebelik dönemindeki hormon değişimleri, özellikle östrojen hormonu yükselmesi miyomların büyümesine ve düşük, erken doğum gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Kaynak: Miyom nedir?