Üstüne adet görme nedir?
LIFESTYLE

Üstüne adet görme nedir?

Prof. Dr. Bülent Tıraş üstüne adet görme hakkında bilgi verdi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Ekim 2015

Toplum arasında ifade edilen ''üstüne görme'' adet kanaması sanılan bir kanamadır. Gebeliğin başlangıcında embriyonun rahim iç tabakasına yerleşmesi neticesinde meydana gelen bu kanama, implantasyon kanaması olarak adlandırılmaktadır. Her hamilelikte bu kanamanın olması şart değildir. Kanamanın genellikle adet dönemine meydana gelmesi sebebiyle anne adayları gebe olmadıklarını sanabilir. Bu sebeple mutlaka dikkatli olunma ve gebelik testi yapılması gerekir. Şayet anne adayı bu kanamayı adet kanaması ile karıştırır ise gebeliğine zarar gelebilecek davranışlar sergileyebilir.

Adet kanına göre, implantasyon kanaması daha farklıdır. Hamileliğin rahim duvarına yerleşirken yani implante olurken sebep olduğu bu kanama daha azdır. Hamileliğe ya da bebeğe zarar geldiğini ifade etmez. Bu kanamanın tek olumsuz yanı, adet kanı ile karıştırılması neticesiyle gebelik fark edilene kadar gebeliğe zarar verebilecek ilaçlar kullanılabilir. Gebelik isteyen anne adaylarının bu kanama için dikkat olması bu sebeple önemlidir.

Üstüne görmek ile adet kanaması arasındaki fark nedir?
Adet kanaması ve üstüne görmede yaşanan kanama birbirinden farklıdır. Üstüne görme kanamasında kan rengi daha açık olmaktadır ve daha hafifdir. Adet kanaması kadar uzun süre yaşanmaz. Bu kanama, döllenme olduktan 10 gün sonra gerçekleşmektedir. Gebelik şüphesi söz konusu ise ancak üstüne görme kanaması yaşandıysa yaşanan kanama adet kanaması olsa dahi gebelik testi yapılmalıdır. Kimi zaman üstüne görme ve adet kanaması nerdeyse aynı olabilir.

Üstüne görme kanaması gebeliğe zarar verir mi?
Üstüne görme kanaması gebeliğin yani embriyonun rahim duvarına yerleşirken meydana gelen kanamadır. Bu kanamanın gebeliğe herhangi bir zararı yoktur.

Gebelikte üstüne görme neden meydana gelir?
Gebelikte meydana gelen kanamalar çeşitli sebeplerle olabilmektedir. Her kanama, implantasyon yani üstüne görme kanaması değildir. Kanamaya sebep olabilecek diğer sebepler ise:

• implantasyon –yerleşme kanaması,
• düşük tehlikesi ile görülen kanama,
• servikal enfeksiyon kanaması,
• yara ya da lezyona bağlı olarak görülen kanama,
• plasenta yerleşim durumuna bağlı olarak görülen kanamalar

Kaynak: hamilelik.com

İlandır.