Baş dönmesinde 6 ciddi sinyal!
LIFESTYLE

Baş dönmesinde 6 ciddi sinyal!

Yaşamı tehdit eden hastalıkların belirtileri olabilir.

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Ekim 2014

Baş dönmesi oldukça sık karşılaşılan ve çok rahatsızlık uyandıran, kişinin günlük yaşamını bozan bir yakınma. Toplumun yüzde 20-30'u, son 1 yıl içinde başının döndüğünü belirtiyor. Bir başka deyişle, her 5 kişiden en az biri, son bir yıl içinde bir dönem baş dönmesi sorunu yaşıyor. Baş dönmesi sadece yaşam kalitesini düşürmüyor, araç ya da bazı cihazları kullanırken kaza yapma riskini de artırıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Yavuz, baş dönmesinin beyin tümörlerinin, beyin damarlarında tıkanmanın ya da beyin kanamalarının da habercisi olabileceğine dikkat çekerek, "Bu nedenle baş dönmesine özellikle başka yakınmalar da eşlik ediyorsa, hemen bir nöroloğa başvurulmalı" diyor.

Tekrarlayan baş dönmelerine dikkat!

Özellikle tekrarlayıcı baş dönmesinin altında beyin damar hastalıkları, Multipl Skleroz ve tümör gibi ciddi hastalıklar yatabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Yavuz, baş dönmesinin nadiren de olsa beyin, beyincik, işitme veya denge sinirine yerleşen bir tümörün erken, hatta ilk belirtilerinden biri olabileceği uyarısında bulunuyor. "Baş dönmesine, altta yatan nedene göre farklı yakınmalar da eşlik edebiliyor. Özellikle baş ağrısı, işitme kaybı ya da kulak çınlaması ve dengesizlik gibi şikayetlerden biri veya birkaçı varsa, 'akustik nöroma' denilen tümörün erken habercisi olabiliyor." diyen Dr. Aylin Yavuz sözlerine şöyle devam ediyor: "Örneğin, beyin tümörlerinde de genellikle tek bulgu baş dönmesi olmuyor. Baş ağrısından, görme ve işitme bozukluklarına, felçlere ve epileptik nöbetlere varan geniş bir belirti yelpazesi olabiliyor. Sadece erken dönemlerde nörolojik şikayetler ya da başka hiçbir yakınma olmaksızın baş dönmesi görülme ihtimali de var. Bu tür yakınmalar süreklilik arz ediyor ve zaman içinde artış gösteriyor. Bu nedenle ciddi bir hastalığı atlamamak için hastanın detaylı hikayesini almak çok önemli."

Baş dönmesinde 6 uyarıcı sinyal!

Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Yavuz, tekrarlayıcı baş dönmesi atakları olduğunda ya da baş ağrısına aşağıdaki belirtiler eşlik ettiğinde en kısa zamanda bir hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

1. Görme bozukluğu (çift görme, bulanık görme)

2. İşitme kaybı,

3. Konuşma bozukluğu, (peltek konuşma, sarhoş gibi konuşma)

4. Düşme, yürüme güçlüğü,

5. Kol, bacak güçsüzlüğü veya uyuşması,

6. Mide bulantısı ve kusma.