Alerjisi olanlar bol bol yüzsün
LIFESTYLE

Alerjisi olanlar bol bol yüzsün

Sonbahar, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Havanın serinlemesiyle başlayan alerji mevsimini hafife almamamız konusunda uzmanlar uyarıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Eylül 2014

Sonbahar gibi ara mevsimlerde görülen alerjiler birçok kişinin yaşam kalitesini bozabiliyor. Özellikle sonbahar mevsiminde nemin, rutubetin artmasından dolayı çoğalan küf ve mantarlar, alerji ve astımı etkileyen faktörler. Alerjenlerin ortama kolay karışmaları sebebiyle alerjik bünyelerin bu gibi ortamlardan uzak durması gerekiyor. Sonbaharın gelmesiyle başlayan alerjik rahatsızlıkların hafife alınmaması konusunda uyarılarda bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande İkitimur, sonbahar alerjilerini, sebeplerini ve korunma yollarını anlattı...

Sonbahar mevsiminde özellikle rüzgarlı günlerde ve daha çok sabah saatlerinde polen yayılımı artıyor. Alerjisi olanların sabah saatlerinde dışarıya mümkün olduğunca çıkmaması ve yaşadıkları mekanları öğleden sonra havalandırmaları gerekiyor. Dışarıdan eve gelindiğinde giysilerin değiştirilmesi ve duş alınması çok önemli. Giysilerin değiştirilmesi ile üzerine yapışmış olan polenlerin temizlenmesi, özellikle yıkanmış giysilerin dışarıda değil, kurutucuda kurutulması da üzerine polen yapışmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Eve gelindiğinde özellikle polenlerin giriş yolu olan burun ve ağız bölgesi mutlaka temiz su ile yıkanmalı, saçlara yapışan polen ve tohumlardan korunmak için duş alınmalı. Sonbahar mevsiminde yaşanan alerjik reaksiyonlarda özellikle astım hastaları risk grubunda. Bu mevsimde alerjik rinit ve astım tanısı olan hastaların şikayetleri, hem polenlerin yayılması hem de sıklaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi ile artmaktadır. Bu nedenle sonbahar mevsimine girmeden risk grubundaki astım, alerjik rinit, saman nezlesi olan hastaların mutlaka tedavileri yeniden gözden geçirilmeli ve gerekli ise koruyucu ilaçlara başlanmalıdır. Uygun endikasyonu olan ve alerji nedeni belirlenmiş kişilere polen mevsimi öncesi aşı tedavisine başlanmalı ve tedaviye alerji mevsimi boyunca devam edilmeli. Yaz mevsiminin hareketli, bol güneşli ve sıcak günlerinin ardından daha karanlık, rüzgarlı günlere geçilmesi; insanların fizyolojisinde, uyku düzeninde değişikliklere neden olmakta ve kişileri daha depresif bir duruma sokmaktadır. Bu durumdan özellikle alerjisi olan kişiler daha çok etkilenir. Genellikle polen yoğunluğunun artması ile sıklaşan üst solunum yolu enfeksiyonları gece uykusunda kesilmelere ve gün içerisinde kişinin kendisini daha yorgun hissetmesine yol açar. Bu durumun sürekliliği kişinin ruh durumunu daha depresif hale sokar.

Alerjisi olan kişiler sonbahar mevsiminde daha aktif olmalıdır. Yüzme, pilates, yoga gibi solunum egzersizleri yaptıran ve diyafram kasını kullanmayı öğreten spor dalları ile ilgilenilmesi psikolojilerinin düzelmesini sağlayacaktır.

Didem SEYMEN/GÜNAYDIN