Kanser riskini artıran alışkanlıklar
LIFESTYLE

Kanser riskini artıran alışkanlıklar

Bazı alışkanlıkların kansere yakalanma riskini artırdığını biliyor musunuz? İşte kaçınmanız gereken yanlışlar...

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Mart 2010

♦Alkol Tüketimi
Yemekte bir bira, kokteyl veya şarap içmekte bir sorun yok ama günde iki veya üç kadeh içki bir kadının meme kanserine yakalanma riskini en az bir kat daha artırıyor. Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte bir teori, alkolün östrojen hormonu seviyesini artırdığını ve yüksek östrojen seviyesinin de hastalıkla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Yağlı Yiyecek Tüketimi
Düzenli olarak kırmızı et yiyen ve yağ oranı yüksek, sütlü gıdalar tüketen genç kadınlar, diğer kadınlara göre yüzde 33 oranında daha fazla risk altında. Bu nedenle beslenmenizde yağsız et yemeye ve yağ oranı düşük sütlü gıdalar tüketmeye dikkat edin.

Hareketsiz Kalmak
Yapılan son araştırmalar, düzenli egzersizin meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Haftada üç kez, 30'ar dakika spor yapmayı ihmal etmeyin. Spor merkezine gitmeye zaman bulamıyorsanız tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz.

Sigara İçmek
Akciğer kanseri sigara kullanımı ile ilişkisi en iyi bilinen kanser türüdür ancak sigaranın başka kanser türlerine yol açtığı da gerçek. Sigara, özellikle dumana doğrudan maruz kalınan bölgeler olan ağız ve dudak ile gırtlak kanserlerinde de ciddi bir risk faktörü. Sigara içmek gırtlak kanseri riskini beş kat, tütün de ağız ve dudak kanseri riskini dört kat artırıyor.