Hata yapma!
LIFESTYLE

Hata yapma!

Ağız ve diş bakımı konusunda neyi, ne kadar doğru biliyorsun bir bak! Yanlışlarla, doğruları ayırt etmek için bu yazıya bir göz at!

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Mart 2010

Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız hatalar, kimi zaman telafisi çok güç sonuçlar doğurur. Buna rağmen, toplumumuzda diş bakımı konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek oldukça yaygındır. Sen sen ol, bu yanlışlarla yaşayıp dişlerinden olma, doğru bilgiler ışığında diş bakımı uygula!

1. Yanlış: "Sert diş fırçası dişleri daha iyi temizler."
Dişleri iyi fırçalamak, fırçanın sertliğiyle ilgili değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Orta sertlikte diş fırçalarının kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırır.

2. Yanlış: "Dişleri bastırarak fırçalamak gerekir."
Bastırarak diş fırçalamak, dişleri temizlemek yerine 'fırça çürüğü' denilen aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca, sert bir şekilde diş fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.

3. Yanlış: "Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer."
Dişler diş macununun fazla kullanımı sonucu çizilmez; kullanılan macunun granüllerinin büyük olması sonucu çizilir. Bu yüzden, granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır ve macunun miktarı en fazla mercimek tanesi büyüklüğünde olmalıdır.

4. Yanlış: "Macun ve fırça ıslatılarak diş fırçalanmalı."
Diş fırçası, diş fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Çünkü, fırça kılları ıslatılınca, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için yeterli sıvı ağızda mevcuttur.

5. Yanlış: "Estetik diş doğuştan olur, çarpık dişten kurtuluş yoktur."
Ortodontik tedavi ya da porselen kaplama (lamina) ile her yaşta düzeltme yapılarak güzel görünen dişlere sahip olunabilir.

6. Yanlış: "Beyazlatma işlemi dişleri daha çok sarartır."
Beyazlatma işlemi, normal diş rengini açmak için yapılır. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemlerde kahve ve çay gibi dişleri renklendirecek içeceklerden uzak durmak gerekir. Beyazlatmayı yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur.

7. Yanlış:
"Ağrıyan dişin üzerine aspirin, tütün, kolonya,rakı ve tuz koymak ağrıyı keser."
Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve dişeti bölgesine uygulanması sonucu dişetlerinde 'alkol-aspirin yanığı' denilen komplikasyonlar oluşur. Dişlerin üzerine uygulanan diğer maddelerin (tütün, tuz gibi) ağrı kesici özelliği yoktur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

8. Yanlış: "Ağız kokusu herkeste olur ve geçmez."
Ağız kokusu çürük diş, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Bu hastalıkların tedavisi sonucunda ağız kokusu önlenebilir.