Eyvah! regl dönemi!
LIFESTYLE

Eyvah! regl dönemi!

Adet olacağının sinyallerini almaya başladığın andan itibaren hayat senin için çekilmez oluyorsa, şiddetli sancılar ve depresyon her şeyi altüst ediyorsa, bu yazı sana…

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Mart 2010

♦Adet Öncesi Depresyon!♦
Adet döneminde yaşanan sancıların şiddeti, huzursuzluk ve gerginlik kişiden kişiye göre değişir. Bazıları bu konuda daha şanslı olsa da çoğumuz adet öncesi gerginliğine engel olamayız. Öyle ki bu gerginliği depresyon boyutunda bile yaşayanlarımız olur! Adet öncesi görülen semptomlara 'Premenstrüel Sendrom' denir. Şikayetler adet görmeden bir ya da iki hafta önce, yumurtlama döneminden hemen sonra başlar ve adet dönemindenbirkaç gün sonra sona erer. Herkeste farklı yaşanan 'Premenstrüel Sendrom'un sebepleri tam olarak bilinmemekle beraber, adet döngüsü sırasında seviyelerinde dalgalanmalar görülen hormonlara verilen normal dışı tepkiler olarak açıklanmaktadır.

♦Halsizlik ve Huzursuzluk En Sık Görülen Belirtilerdir!♦
Semptomların günlük kaydı ve hayatı etkileme derecelerinin belirlenmesi, tanıyı koymada takip edilecek en önemli yoldur. Akne, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, halsizlik, uyku düzensizlikleri, mide şikayetleri, kabızlık ya da diyare gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, kas-eklem ağrıları, konsantrasyon güçlüğü, ruh hali değişiklikleri, ağlama krizleri, huzursuzluk ve depresyon sıklıkla görülen semptomlardır.

♦Yaşam Kalitesini Olumsuz Etkiler!♦
Yüzde kaçımız adet öncesi semptomlardan etkilenerek, hayatı kabus haline çeviririz? Bu sorunun cevabını bilmek zordur; ancak verilere göre %85'imizin aylık adet döngülerinde en az bir semptomdan etkilendiğimiz tahmin edilmektedir. Birçok kişi bu semptomları kolayca atlatır ve tedaviye ihtiyaç duymaz; ancak adet gören kızların %3-8'i 'Premenstrüel Sendromlar'ı şiddetli bir şekilde hisseder. Ne yazık ki bu gruptaki kızların şikayetlerinin şiddetiyle, hayat kaliteleri düşer.

♦Adet Dönemi Öncesi Şikayetleri Azaltmak İçin Ne Yapmalı?♦
Herkesin şikayetleri ve ihtiyaçları farklıdır. Birimize iyi gelen, diğerimiz için faydasız olabilir. Ancak, yine de doktora gitmeyi gerektirmeyecek hafif şikayetler, alınacak küçük önlemler ve yaşam tarzındaki basit değişikliklerle en aza indirgenebilir. Her gün kalsiyum, D vitamini ve folik asit içeren vitaminler almak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek (meyve, sebze, tam tahıllı yiyecekler), şekerli ve tuzlu yiyeceklerden, kafeinden uzak durmak, düzenli ve yeterli uyumak bu dönemde şikayetlerin hafiflemesini sağlayabilir. Eğer, tüm bunlara rağmen, adet öncesi ve adet süresinde şiddetli ağrılarla birlikte, halsizlik ve huzursuzluk hissedersen, mutlaka bir doktora görünmelisin!