M'nin diyet maceraları
LIFESTYLE

M'nin diyet maceraları

Gün 38; Bu gün bayram yemek yiyin çocuklar!

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Kasım 2010

Küçükken bayramları çok severdim…

Sabah erkenden kalkıp bayram namazına giden babam için kahvaltı hazırlar, heyecanla elinde taze ekmeklerle gelmesini beklerdim.

Beş kişilik bir aile olmamıza rağmen nedense o kahvaltıyı hep babam için hazırlardım. En güzel tabağı onun oturacağı yere koyar, en parlak çatalı yine onun için seçerdim :)

Daha sonra hep birlikte bayramlıklarımızı giyer, annanemlere giderdik. Orada da bütün gün acaba harçlık verirler mi, verirlerse ne kadar verirler, amcam kesin çok verir gibi önemli! sorular kafamda döner dururdu. Tabi ki kurban bayramları ayrı bir ritüeldi. Her yıl kurban kesilen bir ailede büyüdüğüm ve babam bunu sosyal bir aktivite olarak görüp herkesi bizim bahçeye topladığı için kurban travmalarını çok yaşadım.

"Aman çok narinsin" demeyin. Koyunun biriyle üç gün boyunca oynayıp, aranızda bin bir uğraşla bir bağ kurup, ertesi gün "Koyunum nerde?" Derseniz ve annenizin zorla ağzınıza tıktığı şeyin birlikte hoplayıp zıpladığınız biricik koyununuz olduğunu dehşetle fark ederseniz hiyaaa diye çığlığı basarsınız.

İşte bu yüzden normalde et yesem de kurban bayramında o eti yiyemiyorum. Çünkü biliyorum ki o yediğim şey iki saat önce mee, möö diye sesler çıkarıyordu.

Neyse et yiyenleri de düşünelim ve asıl konumuza geçelim yani bayramda ne yiyeceğimize….

Bayram tatilinden sonra herkes hep bir ağızdan aynı şeyi söyler:

Bayramda tam üç kilo almışım!!!

Tanıdık mı geldi? Korkmayın yalnız değilsiniz.

Bayramlar insanları bir araya getirir. Bir araya gelen insanlar da çılgınca yemek yer. Bayram kahvaltısı, bayram yemeği, bayram tatlısı denilerek her gittiğiniz yerde ağzınıza zorla bir şeyler tıkıştırılır. Biz az önce yedik cevabı asla kabul edilemez. Yemek yemezsen baklava yedirirler, baklava yemezsen çikolata, şeker. Olayı çayla geçiştirme lüksün asla yoktur.

Bugün bayramsa ne varsa yemek zorundasındır. Size tavsiyem hiç diyetteyim falan demeyin. Çünkü bu seferde "Aaa sen şişman değilsin ki canım hadi ye bak bi lokmadan bir şey olmaz" diyen teyzeler karşınıza çıkacaktır. O burnunuza doğru uzatılan tabağı teyzenin kafasına atmak ilk başta iyi bir fikir gibi görünse de yapmayın. Bir kere bugün bayram o da sizin teyzeniz ayıp :)

Siz en iyisi akşam zehirlendim bu yüzden sadece bol su, çorba ve kraker yiyebiliyorum diye beyaz bir yalan uydurun. Bayram bayram size yalan söylettiğim için bana da kızmayın ben sadece size yardım etmeye çalışıyorum :)

Bunun dışında sabah kahvaltılarınız bal kaymak ve taze ekmekle yapmanın hayalini kuruyorsanız. Bu düşünceleri hemen kafanızdan çıkarın. Kepek ekmeği taze domates, salatalık ve beyaz peynirle yapacağınız bir kahvaltı güne zinde başlamanızı sağlayacaktır. İllaki ben kavurma yiyeceğim diyorsanız akşamı meyveyle geçiştirin. Bol şerbetli Türk tatlılarına ise hiç değinmiyorum. Bir dilim baklavanın bir kilo meyveye eşit olduğunu düşünürsek uzak durmak en mantıklı seçenek :)

Büyüdükçe ne değişti bilmiyorum ama bayramlar uzun tatillere dönüştü hepimiz için. Ben yinede her bayram babamın elini öpmeyi ihmal etmiyorum. Tek değişen şey babam artık elini öptürmüyor. Yaşlı mıyım kızım ben o kadar diyor ben de bozmayıp iyi o zaman çak bir beşlik diyorum :)

Herkese iyi bayramlar

M*

m@caferuj.com.tr