Diyet yaparken aklımıza giren tatlı ihtiyacına son!
LIFESTYLE

Diyet yaparken aklımıza giren tatlı ihtiyacına son!

Diyet yaparken sizi en çok korkutan konu tatlı krizleridir. Özellikle de tatlılara düşkünlük varsa tatlı yemeğe eğilim artar.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Temmuz 2010

Bilinçli olarak gözümüzde büyüttüğümüz bu durum ya sağlık sorunu ya da zevkli yemekten başka bir şey değildir. En doğru yol önce sorunun nedenini bulmaktır. Çözümü ise aslında çok kolay… Belirli yiyeceklere karşı zaman zaman hissedilen aşırı isteğin arkasındaki neden genellikle, kan şekerinin düşmesidir. Bu durumda hızlı bir enerji kaynağı olması sebebiyle, karbonhidrat içeriği yüksek yiyeceklere istek artar. Ayrıca en önemli gerçeklerden biri de insan vücudunun hormonsal olarak şekerli besine karşı bir zaafının da olduğudur. Çünkü tatlı besine karşı vücudun farklı zevk mekanizmaları harekete geçer ve bu da içimizde iyi bir hazzın oluşmasına yardımcı olur.

Karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklere; ekmek, simit, börek, kekler, pasta, tahıllar (makarna-pirinç-bulgur), çikolata, bisküvi, kraker, meyve ve meyve suyu, dondurma, patates cipsi, patates, çörek, tart, patlamış mısır ve şekerle tatlandırılmış içecekler gibi sayısız örnek verebiliriz. Buna ek olarak; karbonhidrat gibi davranan diğer maddeler (tatlandırıcılar, alkollü içecekler ve mono sodyum glutamat gibi) karbonhidrat isteğinin artmasını ve/veya kilo alımını tetikleyebilir.

Tatlı krizleri için pratik tarif
''Fark Etmeden Diyet" kitabında da yer alan çikolata tutkunları için çikolata köpüğü tarifi şöyle:
4 adet yumurta akını 2 tepeleme yemek kaşığı şekerle mikserde beyaz köpük haline getirinceye kadar karıştırın. Güzel kıvam almaya başlandığında ise 4 yemek kaşığı kakaoyu yavaşça karıştırıcıya ekleyerek karıştırma işine devam edin. Sonra bir kâseye boşaltın ve buzdolabında soğutun. Kalorisi neredeyse 1 meyveye eşit olan bu tatlıyla rahatça diyetinize devam edebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer haberler:
Fransız usulü protein diyeti
Diyeti sabote eden hatalar
Fazla kilolarını atmaya hazırlan!