Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Pancake Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Süslemek için: Çilek
DERİN bir kasede un, süt, yumurta, tozşeker, sıvıyağ ve kabartma tozunu çırpın. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı kızdırıp küçük bir kepçe ile hazırladığınız hamurdan dökün. Üzeri delik delik olunca çevirip, diğer tarafını kızartın. Hamur bitene kadar işleme devam edin. Kızarmış hamurları üst üste koyup çilekle süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Karışımı önceden hazırlayıp buzdolabında da bekletebilirsiniz. Dilerseniz, kızartma işleminden sonra pancake'lerin arasına pekmezli şurup veya marmelat sürüp tatlı olarak yiyebileceğiniz gibi, krem peynir ya da zeytin ezmesi ile de tüketebilirsiniz.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi (8 kişilik)
2 adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
1 paket (250 gram) margarin
1 su bardağı pudraşekeri
1 su bardağı irmik
1 su bardağı kıyılmış ceviz
2 adet yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
1 su bardağı haşhaş tohumu
Şerbet için:
1 su bardağı limon suyu
2 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker
MARGARİN ve pudraşekerini derin bir kapta iyice yoğurun. İrmik, ceviz, rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve yumurta ekleyip yoğurmaya devam edin. Un ve kabartma tozu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Haşhaşa bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol ederek pişirin. Şerbet için limon suyu, su ve tozşekeri kaynatın. Sıcak şerbeti soğuk kurabiyelerin üzerine dökün. 5-10 dakika dinlendirip servis yapın.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Fındıklı ve Bademli Kek Tarifi (6 kişilik)
3 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
1'er kahve fincanı toz fındık ve badem
İki buçuk su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2'şer çorba kaşığı iri dövülmüş fındık, badem ve antepfıstığı
Kalıbı yağlamak için: 1 çorba kaşığı margarin
Üzerine: Hazır çikolata sos
Derin bir kapta yumurta ve tozşekeri iyice çırpın. Sıvıyağ ekledikten sonra çırpmaya devam edin ve içine yoğurt, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, toz fındık ile badem, un, kabartma tozu, vanilya katıp, karıştırın. Kek kalıbınızı fırça yardımıyla yağlayın. Fındık, badem ve antepfıstığı serpin. Hamuru boşaltın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına ters çevirip çıkarın. Üzerine çikolata sos gezdirip, dilimleyerek servis yapın.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Spagetti Graten Tarifi (4 kişilik)
350 gram spagetti
2 adet kırmızı dolmalık biber
300 gram bezelye (dondurulmuş)
1 kutu mısır
1 demet maydanoz
250 ml krema
3 adet yumurta
300 gram füme hindi göğsü
20 gram tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, kırmızı tozbiber
Biberleri uzunlamasına dilimleyin. Mısırı süzdürün. Makarnayı tuzlu suda 8-10 dakika haşlayın. 5. dakikada kırmızı biberleri ve bezelyeleri ilave edin. Maydanozu kıyın. Hindi fümeyi dilimleyip, mısır, maydanoz ve süzdüğünüz makarna ile karıştırın. Kremayı ve yumurtaları da ilave edip, tuz ve kırmızı tozbiber ile tatlandırın. Fırın tepsisini yağlayıp, makarnayı koyun. Peyniri üstüne serpip, 250 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Soslu Brownie Tarifi (9 adet)
300 gram margarin
2 su bardağı tozşeker
6 adet yumurta
3 çorba kaşığı kakao
3/4 su bardağı su
4 adet (80'er gramlık) bitter çikolata
Bir buçuk su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ve kavrulmuş ceviz
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine:
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı krem şanti
4 paket (80'er gramlık) bitter çikolata
Süslemek için: 1 paket (80 gram) beyaz çikolata, ceviz, çilek
MARGARİNİ bir tavaya alıp, kısık ateşte eritin. Derin bir kaba koyun ve içine tozşeker katıp çırpma teliyle çırpın. Tek tek yumurtaları ilave edin ve çırpmaya devam edin. Kakaoyu 3/4 su bardağı su ile karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı katın. Un ve kabartma tozunu ekledikten dikten sonra tüm malzemeyi tekrar karıştırın. En son ceviz ve vanilyayı ilave edin. Daha sonra hamuru yağlanmış kare şeklindeki kalıba veya fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Üzeri için süt ve krem şantiyi tencereye alıp, bir taşım kaynatın. Ocaktan aldığınız karışımın içine bitter çikolatayı katın ve karıştırın. Çikolata sosunu pişen brownie'nin üzerine dökün ve bir spatula ile düzeltin. Diğer taraftan beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve çikolatalı sosun üzerine gezdirin. Donmadan kürdanla şekil verin. Donması için oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. Dilimledikten sonra ceviz ve çilekle süsleyerek servis yapın.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Fındık Kurabiye Tarifi
2 su bardağı un
125 gram margarin
1 çay bardağı nişasta
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
1 çay bardağı dövülmüş fındık
Üzeri için:
Yarım çay bardağı pudraşekeri
2 tatlı kaşığı kakao
Bir kaba unu eleyip ortasını havuz şeklinde açın. Oda sıcaklığındaki margarini, nişastayı, pudraşekerini, vanilyayı ve dövülmüş fındığı ekleyip yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen kurabiyeleri bir servis tabağına alın. Bir kasede pudraşekeri ve kakaoyu karıştırın. Karışımı kurabiyelerin üzerine eleyip, servis yapın.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Elma Dolması Tarifi
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
4 adet yeşil elma
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 kahve fincanı pirinç
İki buçuk kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
Tarçın
Yenibahar
1 adet limonun suyu
SOĞANLARI rendeleyin. Dolmalık fıstıklarla birlikte zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine yıkanmış pirinç ve kuş üzümünü ekleyin. 1.5 kahve fincanı su ilave edip, pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. ?eker, tuz, tarçın ve yenibahar ekleyip karıştırın. Limon suyunu da ilave edip, soğumaya bırakın. Elmaların üst kısmından bir parmak kalınlığında kapak kesin. Sivri uçlu ince bir bıçakla elmaların içini oyun. Hazırladığınız karışımı elmaların içine doldurun ve tencereye dizin. Üzerine bir kahve fincanı su ekleyip kısık ateşte elmaların kabukları yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Saray Şerbeti Tarifi (10 kişilik)
50'şer gram kuşburnu, ahududu ve çilek konsantresi
50 gram nar ekşisi
20 gram limon tozu
10 gram toz zencefil
1 tatlı kaşığı gül suyu
1 adet reçellik gülün yaprakları
10 su bardağı su
Tüm malzemeyi derince bir kaba alıp birbirine iyice karıştın. 10 su bardağı suyu geniş bir kaba alın ve meyveli karışımı üzerine ekleyin. Bu şekilde en az iki saat beklettikten sonra süzüp soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Meyve konsantrelerini büyük marketlerde ve pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
İrmikli Patatesli Poğaça Tarifi (15 adet)
Hamuru için:
2 çay bardağı irmik
3-4 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta + 1 adet yumurtanın akı
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un, tuz
İçi için:
3-4 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
7-8 dal dereotu
Tuz, karabiber, kimyon
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı süt
3 çorba kaşığı irmik
Öncelikle hamur için bir kapta irmik, yoğurt, tereyağı, 1 adet yumurta ve yumurtanın akı, kabartma tozu, limon suyu, karbonat, bir tutam tuz ve unu, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. İç malzeme için haşlanmış patatesleri ezin. Rendelenmiş soğan, kaşar peyniri, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip, karıştırın. Hamuru avucunuzun içinde inceltin ve ortasına patatesli iç harçtan koyup, yuvarlayın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Üzeri için yumurta sarısı ve sütü çırpın. Poğaçaların üstünü önce sütlü karışıma daha sonra irmiğe bulayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirin.
Aniden gelen misafirler için 10 pratik tarif
Patates Mantısı Tarifi (6-8 kişilik)
4 adet patates, 3 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
peyniri, yarım demet dereotu
Aldığı kadar un, tuz
Sosu için: 4 adet domates ya da
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı sıcak su
2 su bardağı yoğurt
2 diş dövülmüş sarmısak, tuz
PATATESLERİ haşlayıp, kabuklarını soyun. Geniş bir kaseye alıp çatalla iyice ezin. Üzerine yumurta, kaşar peyniri, kıyılmış dereotu ve tuz ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. Daha sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu zeminde parmak kalınlığında uzun bir rulo yapın. Rulodan 1-1.5 cm eninde parçalar kesin. Geniş bir tencereye bol su koyun. Üzerine biraz tuz katın ve ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca hazırladığınız patates mantılarından biraz alıp suya atın. 4 dakika haşlayıp, sudan alın ve sıcak tutacak bir kaba aktarın (mantıların yapışmaması için azar azar haşlayıp kaba aktarın). Sos için sıvıyağı bir tavaya alın.Üzerine kabuklarını soyup küp doğradığınız domatesi katın ve soteleyin. Tuz, karabiber ve suyu ekleyin. 5 dakika pişirip ocaktan alın. Sarmısağı yoğurda katıp çırpın. Patates mantısını sarmısaklı yoğurt ve domates sosla birlikte servis yapın.