Ev yapımı dondurma tarifleri
Armutlu Dondurma
Malzemeler
1 litre süt
1 çorba kaşığı salep
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı krema
1 su bardağı, kabuğu ile rendelenmiş kış armutu
Baharatlar
Bir tutam safran
1 adet yeşil limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı beyaz biber (havanda dövülmüş)
Üzerine serpmek için bir tutam tel safran
Yapılışı
Sütü bir tencereye aktarın. Kaynadığı zaman, ayrı bir yerde karıştırdığınız salep ve şekeri ilave edin. Onlar da kaynadıktan sonra kremayı ekleyin. Bu sırada armudu da ilave edin. Yine meyvenin kararmaması için, armudumu hızlı bir şekilde kabukları ile rendeden geçirip hemen karışıma ilave edin. 10 dakika daha kaynatın. Karışımı ocaktan aldığınızda, baharatları ilave edip, iyice karıştırın. Karışımı mikserle, buzluğa girecek bir soğukluk alana dek karıştırın. Soğuduğu zaman, ince doğranmış lokumu da ilave edip, iyice karıştırın. Buzluğu maksimum seviyeye getirin. Dondurmayı derin metal bir kabın içine aktarın ve buzluğa koyun. Saat başı (bu işlemi 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz) dondurmayı buzluktan çıkarın. Kaşıkla donmaya başlayan kenarları toparlayarak, mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Dondurmayı donmaya bırakın. Yeneceği zaman oda sıcaklığında bekletip öyle servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Havuçlu dondurma
Malzemeler
5 kg havuç
200 gram toz şeker
Yapılışı
Havuçları yıkayıp kuru bir bezle nemini alın. Katı meyve sıkacağından geçirip suyunu çelik bir kaba aktarın. Üzerine toz şekeri ekleyip tahta bir kaşıkla toz şeker eriyene kadar karıştırın kabın üzerini streç filmle örtüp derin dondurucuya yerleştirin. Her 10 dakikada bir derin dondurucudan çıkarıp tahta kafl›kla kenarlar›n› sıyırarak 2-3 dakika karıştırın, işlemi 2 saat süreyle tekrarlayın. En son karıştırdığınızda üzerini düzelterek derin dondurucuya koyun 1 saat bekletip servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Muzlu dondurma
Malzemeler
2 kg muz
100 gram toz şeker
Yarım su bardağı su
Yapılışı
Muzları yıkayıp kurulayın. Kabuklarını soyup blendere alın. Toz şekeri suyla karıştırıp iyice eritin ve muzların üzerine ekleyin. Blenderin önce yavaş sonra hızlı devri ile toz şeker tamamen eriyene kadar çekin. Çelik bir kaba alıp üzerini streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin. 4 saat süreyle, her 30 dakikada bir tahta kaşıkla kenarlarını sıyırarak 2-3 dakika karıştırın. Sürenin sonunda çırpma teli ile 1-2 dakika çırpıp üzerini düzleyerek yeniden derin dondurucuya kaldırın. 1 gün beklettikten sonra servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Çilek soslu dondurma
Malzemeler
2 top vanilyalı dondurma
Bir kase çilek
1 çay kaşığı toz şeker
Nane
Yapılışı
Dondurmayı servis tabağına yerleştirin. Temizlediğiniz çilekleri blendere alarak üzerine toz şekeri ekleyin. Çilekler sos kıvamına geldiğinde blenderden alarak dondurmaların üzerine gezdirin. Nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Vanilyalı dondurma
Malzemeler
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı toz şeker
300 gram süt kreması
5 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı
Sütü, vanilyayı ve toz şekerin yarısını tahta bir kaşıkla muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın. Kremayı çırpma teliyle koyulaşana kadar çırpıp kenara alın. Yumurta sarılarını ve kalan toz şekeri bir kaba alın. Kabı içinde sıcak su bulunan daha geniş bir kabın içine oturtun ve çırparak kabartın.
Hafif soğuduktan sonra sütlü karışımı, yumurtalı karışımın içine bir çırpma teliyle çırparak yavaşça ilave edin. Bu karışımı yine çırpma teliyle çırparak yavaşça kremanın içine katın. Hazırladığınız dondurmayı derin bir kaseye boşaltın ve derin dondurucuda en az 7-8 saat bekletin. Daha sonra kuplara alarak servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Hindistan cevizli dondurma
1 çay bardağı rendelenmiş hindistan cevizi
Yarım kg süzme yoğurt
1 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
1 paket vanilya
Üzeri için: 2 paket (80'er gramlık) bitter çikolata
Yapılışı
Derin bir kapta süzme yoğurt ile toz şekeri iyice çırpın. Hindistan cevizi, limon suyu ve vanilyayı ekleyip, çırpmaya devam edin. Donması için buzlukta 1 gece bekletin. Diğer taraftan benmari usulü erittiğiniz çikolatayı sıkma torbasına doldurun. Bir kepçenin dışına çikolata ile çizikler yaparak çanak şekli verin ve buzlukta 1-2 saat bekletin. Dondurmayı servis yapacağınız zaman dondurma kaşığı ile servis tabağına toplar çıkarın. Üzerine kepçenin üzerinde dondurup, çıkardığınız çikolata çanaklarını yerleştirin ve bekletmeden servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Çilekli dondurma
Malzemeler
Yarım kg çilek
4 çorba kaşığı taze
sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı toz şeker
İki buçuk su bardağı krema
Yapılışı
Çilek ve portakal dilimleri Çilekleri ezip, portakal suyu ile karıştırın. Toz şekeri ilave edin. Ayrı bir yerde kremayı çırpıp, çilekli püreye ekleyin. Karışımı dikdörtgen bir kalıba döküp, derin dondurucuda dinlendirin. En az 3-4 saat sonra donup donmadığını kontrol edip dondurucudan alın. Çilek ve portakal dilimleri ile süsleyip servis yapın.
Ev yapımı dondurma tarifleri
Çikolatalı dondurma
Malzemeler
2 litre süt
400 gram toz şeker
14 gram yerli sahlep
Yarım kg damla çikolata
Yarım su bardağı çikolata kreması
Yapılışı
Toz şeker ve sahlebi karıştırıp kenara alın. Sütü çelik bir tencereye alıp, ağır ateşte yanan ocağa oturtun. Sahlepli karışımı sürekli karıştırarak ve azar azar ekleyerek süte yedirin. Boza kıvamına gelince, damla çikolatalardan yarım çay bardağını kenara ayırıp, kalanı karışıma ekleyin. Üzerine çikolata kremasını ilave edin. 10 dakika pişirip ocaktan alın. Oda sıcaklığında da her 10 dakikada bir tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru kaldırıp havalandırarak soğutun.
Uygun bir çelik kaba alın. Üzerini streçleyip derin dondurucuya koyun. Her saat başı karıştırarak, 6 saat süreyle derin dondurucuda bekletin. 6 saatin sonunda dondurmayı derin dondurucudan çıkarıp, ayırdığınız damla çikolataları ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Üzerini düzeltip, yeniden dondurucuya koyun. 24 saat sonra servis yapabilirsiniz.