Doğum geleneklerine özel tarifler
SARAY USULÜ LOĞUSA ŞERBETİ(15-20 Kişilik)
Malzemeler:
10 su bardağı su
3 adet çubuk tarçın
12 adet karanfil
3 parça zencefil
2 parça havlucan (havlıcan)
2 parça zerdeçal
2 adet muskat
6'şar adet karabiber ve yenibahar
1 su bardağı tozşeker
Kibrit kutusu büyüklüğünde kızamık şekeri
Servis için:
Dövülmüş badem
Hazırlanışı:
Suyu geniş bir tencereye alın. Tarçın, karanfil, zencefil, havlucan, zerdeçal, muskat, karabiber ve yenibaharın tozu gidecek şekilde yıkayıp, tülbentle bağlayın. Tencereye ekleyip, 30-40 dakika kaynatın. Tozşeker ve kızamık şekeri ilave edip, tozşeker eriyince ocaktan alın. Baharatları çıkarıp, gerekiyorsa süzün. Bademle birlikte sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
Doğum geleneklerine özel tarifler
TARÇINLI KURABİYE(30 Adet)
Malzemeler:
250 gram margarin
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı dövülmüş fındık
1 paket kabartma tozu
3 su bardağından bir parmak eksik un
Üzerine:
2 yemek kaşığı pudraşekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
Margarini eritip ocaktan alın ve tozşeker ilave edin. şeker eriyinceye kadar karıştırın. Elenmiş un, kabartma tozu, tarçın ve dövülmüş fındığı ilave edip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 140 derece fırında 30 dakika pişirin. Kurabiyeler ılıkken pudraşekeri ve tarçını karıştırıp kurabiyelerin üzerine eleyin.
Doğum geleneklerine özel tarifler
MAKARON(20 Adet)
Malzemeler:
500 gram hazır makaron tozu
Yarım su bardağı 45-50 derece sıcaklıkta su
Kreması için:
Yarım su bardağı krema
Kürdanın ucu ile gıda boyası
130 gram beyaz çikolata
2 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Makaron tozunu derin bir kaba alın. Sıcak su ekleyip, mikserin orta devrinde 4 dakika çırpın. Sıkma torbasına alıp, yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine 2 cm aralıklarla 1 TL'lik madeni para büyüklüğünde sıkın. Daha sonra fırın tepsisini mutfak tezgahına 2-3 kez vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 130 derece fırında, 12-14 dakika fırının kapağını açmadan pişirin. Krema için, krema kaynama noktasına gelene dek ısıtın. Gıda boyası ekleyip ocaktan alın. Kıyılmış beyaz çikolata ve tereyağı ilave edip 5 dakika karıştırın. Kremayı 30 dakika buzdolabının alt rafında dinlendirin. Kremayı sıkma torbasına alıp, makaronların yarısının üzerine sıkın. Üzerlerine kalan makaronları kapatıp servis yapın.
Doğum geleneklerine özel tarifler
TUZLU KURABİYE(50 Adet)
Malzemeler:
Dört buçuk su bardağı un
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
4 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı mahlep
3 tatlı kaşığı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Un hariç tüm malzemeyi geniş bir kapta karıştırın. Elenmiş un ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru yarım cm kalınlığında açıp, kalıpla kesin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. İp geçireceğiniz kısımlara bıçakla derin çizikler atın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin. Çizik attığınız kısımlardan kurdele geçirip, ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Doğum geleneklerine özel tarifler
DİŞ BUĞDAYI(12 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
6-8 adet kuru kayısı
2 çorba kaşığı kuruüzüm
1 su bardağı nar tanesi
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı pudraşekeri
Hazırlanışı:
Aşurelik buğday ve nohudu ayrı kaplara koyun. Üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip, 5-6 saat dinlendirin. Suyunu süzüp, yeniden üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Yumuşayana dek pişirin. Yeniden süzüp kenara alın. Derin bir kaseye buğday, nohut, kıyılmış kayısı, üzüm, nar ekleyip karıştırın. Üzerine tozşeker-tarçın karışımı veya pudraşekeri-tarçın karışımı serpip servis yapın.
Doğum geleneklerine özel tarifler
DİŞİM ÇIKTI(50 Adet)
Malzemeler:
250 gram tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 su bardağı buğday nişastası
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı süt
4 su bardağı un
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Süslemek için:
Şeker hamuru
Hazırlanışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudraşekerini iyice karıştırın. Buğday nişastası, yumurta, süt, un ve rendelenmiş limon kabuğu ekleyip yoğurun. Hamuru 30 dakika dinlendirip, 4 parçaya bölün. Her bir parçayı merdane yardımıyla açıp, diş şeklindeki kalıpla kesin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üzerleri beyaz kalacak şekilde kontrol ederek pişirin. Soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplayıp, dilediğiniz şekilde süsleyin.