Bayram atıştırmalıkları
Bayramda gelen konukların ağzında hoş bir tat bırakmak isteyenler için yapımı son derece basit ve lezzetli...
Sebzeli Köfte Tarifi
Yarım kg köftelik kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 adet orta boy kabak
1 adet orta boy havuç
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Servis için:
2 adet kabak
2 adet domates
Sebzeli Köfte Yapılışı
KIYMAYI derin bir kaba alın ve içine soğanı rendeleyin. Kabak ve havucu ayrı ayrı rendeleyip, elinizle sıkarak suyunu aldıktan sonra kıymaya ekleyin. Islatılıp sıkılmış ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve pulbiber kattıktan sonra tüm malzemeyi yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve köfte şekli verin. Köftelerin üzerine 2 çorba kaşığı sıvıyağ sürün ve ızgarada önlü arkalı kızartın. Izgara kabak ve domatesle birlikte servis yapın.
Bayram atıştırmalıkları
Kıymalı Açık Pide Tarifi
Hamuru için:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket (10 gram) instant maya
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için: 300 gram kıyma
1 adet soğan
2 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Hamurları yağlamak için:
1 su bardağı eritilmiş margarin ya da tereyağı
Kıymalı Açık Pide Yapılışı
ÖNCELİKLE içi için kıyma ve kıyılmış soğanı bir tavada hafifçe kavurun. Salça, tuz ve karabiber ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Hamur için derin bir kaba süt, su, sıvıyağ, maya, yoğurt, tozşeker ve tuzu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 45 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan 15 adet beze yapın ve her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin her birini bir fırça yardımıyla ayrı ayrı yağlayın. Önce karşılıklı kenarları ortada birleşecek şekilde, daha sonra diğer karşılıklı kenarları birbirinin üzerine gelecek biçimde kapatın ve kare bir hamur elde edin. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve orta kısımlarına kıymalı iç harcı paylaştırın. Pideleri fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bayram atıştırmalıkları
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi
Malzemeler
Yarım kg salamura yaprak
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı baldo pirinç
5 adet büyük boy soğan
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
3 su bardağı sıcak su
Yarım kahve fincanı kuşüzümü
Yarımşar demet nane ve
dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tarçın, yenibahar,
karabiber, tuz
Süslemek için: Limon
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapılışı
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık fıstığı ilave edip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve kısık ateşte 15 dakika kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısın ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra içine kuşüzümü, ince kıyılmış nane ve dereotu, tozşeker, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Salamura yaprağı fazla tuzunun çıkması için sıcak sudan geçirin ve süzün. Yaprağın orta kısmına sarma harcından 1 tatlı kaşığı koyun ve önce yaprağın üst kısmını daha sonra iki kenarını malzemenin üzerine kapatıp, sarın. Yaprak ve sarma harcı bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine 2 su bardağı sıcak su koyun. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Limon dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servis yapın.
Bayram atıştırmalıkları
Fıstıklı Kaymaklı Cezerye Tarifi
Malzemeler
4 adet orta boy havuç
3 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı su
Yarım su bardağı ceviz
Yarım su bardağı tuzsuz antepfıstığı
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı un
250 gram kaymak
Fıstıklı Kaymaklı Cezerye Yapılışı
HAVUÇLARI rendeleyip üzerine tozşeker ve suyu ekleyin. Ocağa koyup 5 dakika pişirin ve altını kapatın. Un ve nişastayı içine katıp macun kıvamına getirin. Ceviz ve antep fıstığını irice çekip üzerine ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra düz bir zemine koyup elinizle bastırarak açın. Soğuduktan sonra 3 parmak eninde kareler şeklinde kesin. Her parçanın içine 1 çorba kaşığı kaymak koyup kürdanla tutturduktan sonra servis yapın.
Bayram atıştırmalıkları
Sucuklu Kaşarlı Milföy Tarifi
Malzemeler
6 adet milföy hamuru
1 su bardağı doğranmış sucuk
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yumurtanın sarısı
Üzerine: Ayçekirdeği ve susam
Sucuklu Kaşarlı Milföy Yapılışı
Milföyleri elinizde bastırarak hafifçe açın. Sucuk ve kaşar peynirini karıştırıp, milföylerin üzerine koyun. Milföyleri dört ucundan birleştirip, bohça biçiminde katlayın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Ayçekirdeği ve susamı serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
Bayram atıştırmalıkları
Fincan Mantısı Tarifi
Malzemeler
Hamur için:
40 gram yaş maya
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı tozşeker
Alabildiği kadar un
Tuz
İçine:
1 çorba kaşığı margarin
1 adet rendelenmiş soğan
250 gram kıyma
1 tatlı kaşığı pulbiber
Tuz
Üzeri için:
Yarım paket margarin
Yarım kg sarmısaklı yoğurt
Maydanoz
Fincan Mantısı Yapılışı
BİR kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyup, üzerine ılık suyu ekleyerek, eritin. Eritilmiş ve soğutulmuş margarin, tuz ve tozşeker ekleyip, karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyip, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın. Üzerini örterek 1 saat bekletin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Tavaya margarini koyup, yemeklik doğranmış soğanı hafifçe kavurun. Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyip, kıyma suyunu çekene kadar kavurup, soğutun. Hamuru ikiye bölün. İki hamurdan da 10'ar adet beze yapın. Oklava ile küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın. Margarini eritip, yarısını hamurların üzerine sürün. Açtığınız 10 adet hamuru üst üste koyup, tekrar açın. Tepsiye yayın. Hazırladığınız içi yayıp, kalan 10 bezeye de aynı işlemi uygulayın. Tepsiye yerleştirip üzerine kalan margarini sürün. Son olarak bir fincanla bastırarak şekil verin ve hiç bozmadan önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Fırından çıkarınca fincanla kesilmiş mantıları servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Maydanozla süsleyip, servis yapın.