Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
Çok faydalı bir sebze olan soğanı günümüzde hemen hemen her yemekte kullanılanırız.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
Fakat yemek yaparken çoğu kişi gözlerinin istem dışı yaşarmasından şikayetçidir.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
Öncelikle soğan neden bu etkiyi verir onu öğrenelim... Kesilen soğanın dokusu alinaz enzimi sağlar. Bu enzim sülfoksitleri sülfenik aside çevirir. Bu asitler kendiliginden yeniden sekillenir ve gözyaslarinin olusmasini saglayan sin-propanetiyal-S-oksit meydana gelir. Bu, yaklasik otuz saniye sürer ve kimyasal etkisini bes dakika içinde kaybeder.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
Gözün ön tabakasında bulunan kornea, dışardan gelen etkilere karşı gözü korur. Bu amaçla yüksek duyarlılıkta sinirler bulunur ve gözyaşı bezlerini harekete geçirir.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
Gözyaşları ise dışardan gelen zararlı temizler. Peki bu gözlerin yanmaması ve yaşarmaması için ne yapmak gerekir?
İşte size pratik birkaç bilgi...
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
1- Soğanı su dolu bir tas içersinde doğrarsanız gözleriniz yaşarmayacaktır.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
2- Soğanı soymadan önce buzlukta minimum beş dakika bekletirseniz gözleriniz yanmaz.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
3- Şaşırtıcı gelebilir fakat ağzınıza bir kibrit çöpü alırsanız gözleriniz yanmaz.
Soğan soyarken gözleriniz yaşarmasın
4- Soğan kesilmeden önce ısıtılmalıdır.