Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Didem Kanca Üstay / Diyetisyen ve beslenme uzmanı
Genellikle insanların yaptıkları hatalardan birisi de kışın kilo vermek için diyete girmek ve yazın diyeti bırakmaktır. Oysa, yazın kilo verebilmek kış aylarına göre çok daha kolaydır çünkü güneş sayesinde kendimizi iyi hissettiren hormonlardan serotonin ve endorfin daha fazla salgılanır. Kış aylarında bazen depresif olmamızın nedenlerinden birisi de hayatımızda güneşin varlığını daha az hissetmemizdir. Ayriyetten soğuk havalarda vücut daha fazla ısınmaya ihtiyaç duyduğundan vücudun yağlanma moduna geçmesi çok normaldir.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Bundan dolayı da genellikle canımız yüksek karbonhidratlı ve yağlı gıdaları çeker. Oysa yazın işimiz çok daha kolaydır. Eğer fazla kilolarınız varsa ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız rejime girmek için Eylül ayını beklemek yerine yazdan faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Hatta ben olsam yaz-kış demem,ruhen ve fiziken sağlıklı olmak içinfazlalıklarımdanbir an önce kurtulmaya bakarım!!!
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Çoğunlukla "diyet" diyince insanların aklına hemen kilo vermek geliyor, oysa "diyet" kelimesinin gerçek anlamı şudur: Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni. Yaz aylarında eğer sağlığınızı korumak istiyorsanız beslenmenizde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi de likit tüketimidir.Vücudun susuz kalmasının birçok etkisi vardır, hatta aşırı "dehidre" durumunda ölüme kadar götürebilir. Bir de bazen vücut susuzluğu açlıkla karıştırıp daha çok yemenize neden olabilir.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Oysa belki de yemek yerine yapmanız gereken tek şey ikibardak su içmekti ve siz bunu fark etmediniz. Yaz aylarında dolapta sürahide suyun içine attığınız bir iki dilim limon, ve elma dilimleri ile nane veya fesleğen bulundurarak hem gelen misafirlerinize hem de kendinize ferahlatıcı, her an hazırda bulunan bir içecek sağlamış olursunuz. Sevdiğiniz başka meyvelerden ya da baharatlardan da koyabilirsiniz. Tamamıyle sizin damak zevkinize kalmış bir durum.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Sıcak yaz aylarında hafif olan zeytinyağlı sebzeleri ve yaz meyvelerini tüketebilirsiniz. Yalnız yapılan hatalardan birisi de "Nasıl olsa meyve birşey yapmaz, istediğim kadar yiyebilirim" diyerek çok fazla meyve yiyerek sisteme şeker ve yağ yüklemesi yapabilirsiniz. Vücuttaki fazla şeker direk yağa dönüştüğünden meyve tüketiminde dikkatli olmanızı öneririm. Örneğin, yazın en çok sevilen meyvelerden birisi de karpuzdur.38 x 19 cm'lik normal boyutlardaki bir karpuzun tamamında 280 gram şeker ve 1355 kalori vardır.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Günlük ihtiyacımız olan şeker miktarı ise sadece 25 gramdır. Diyebilirsiniz ki, oturup bir karpuzun hepsini yemiyoruz J Ama 3-4 büyük dilim karpuz, yanında şeftali, yanında kiraz yediniz mi neredeyse 5 günlük şeker ihtiyacınızı bir oturuşta almış olabilirsiniz. Bundan dolayı meyve yiyelim ama ölçülerimizi bilip abartmayalım. Bir veya iki dilim karpuzla yetinmesini bilelim.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Gelelim tatillerdeki açık büfe tuzaklarına… İlk olarak açık büfelerde dikkat edeceğim en önemli konu, açık büfelerin dışarıda sıcak bir alanda mı sergilendiği yoksa kapalı klimalı bir ortamda mı bulunduğudur. Eğer sıcakta dışarıda sadece altlarına buz konulmuş bir şekilde sergileniyorsa bu yiyeceklerin hepsinde yüksek derecede mikrop/bakteri barındırma potansiyeli vardır. Bundan dolayı salata, meyve, peynir, yoğurt vs gibi soğuk olması gereken ama sıcak ortamda bulunan gıdalardan kesinlikle uzakta dururum. Hatta yetkililere bu konuyla ilgili şikayette bulunurum. Taze pişmekte olan yiyecekleri tercih ederim.
Diyette doğru bildiğimiz yanlışlar
Biliyorum, biraz sırada beklemeniz gerekebilir bunun için ama sizin ve etrafınızdakilerin sağlığı için bu çok önemli ve de gereklidir. Eğer hijyenik, soğuk odalarda gerektiği gibi yiyecekler servis ediliyorsa o zaman istediklerinizden gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz en önemli husus tabağınızı ağzına kadar doldurmak yerine biraz alıp tabağınızdakileri bitirmek ve daha sonra hala açlık hissediyorsanız gidip biraz daha almaktır. İnsan aç olarak açık büfelere gittiğinde gözü dönüyor ve normalde yiyeceğinden çok daha fazlasını tabağına dolduruyor.Böylelikle hem daha çok yemiş, hem de yiyemedikleri ziyan oluyor. Yemeklerden sonra tatlı büfesine yaklaşmamayı tavsiye ederim çünkü bir kere "şöyle bir bakayım, bir şey almayacağım" diye gittiniz mi, bir bakmışsınız, her tatlıdan birer çeşit alıp tabağınızı doldurmuşsunuz. Boş yere atalarımız "Gözden uzak, gönülden ırak dememişler"
Tatillerinizin YEMEK tatili değil, ruhen ve fiziken dinlenme tatili olduğu çok güzel bir yaz diliyorum.