Para insanları kötü kalpli yapıyor
LIFESTYLE

Para insanları kötü kalpli yapıyor

California Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, zenginlik, kişilerin kuralları ihlal etmesine ve bencilleşmesine neden oluyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Mart 2015

ABD 'de bulunan California Üniversitesi'nden araştırmacılar, zenginlik ile kişilik özellikleri arasındaki bağlantıyı inceleyen bir çalışmaya imza attı. Buna göre para , kişilerin kendi çıkarları, arzuları ve refahlarına odaklanmasına neden olurken, daha az gelirlilere kıyasla kural ihlali oranında da bir artış görülüyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre, araştırmayı yürüten Prof. Paul Piff, "Para sizi diğer insanlardan psikolojik ve maddi olarak izole ediyor. Kendi ihtiyaçlarınızı ve amaçlarınızı öncelik haline getiriyor ve çevrenizdekilere pek uyum sağlanmıyorsunuz" sözleriyle çalışmasının bulgularını özetledi. Araştırma için Los Angeles'ta bulunan bir yaya geçidinde uzun saatler geçiren Prof. Piff, pahalı araç kullananların neredeyse yüzde 50'sinin yaya geçidinde durmağını belirtti. Bilim insanı, daha ucuz araçların kural ihlalinde bulunmadığını vurguladı.

GİDEREK KABALAŞTILAR
Aynı araştırma kapsamında 100 kişiyle bir başka deney yapan Piff, bu kişilerden Monopoly oynamalarını istemiş. Rastgele seçimle taraflardan birinin oyundaki zengin kişi olmasını sağlayan Piff, gizli kamera çekimlerini incelediğinde bu kişilerin 15 dakikalık süre zarfında baskınlık belirtileri gösterdiğini ve yüksek sesle konuştuğunu fark ettiğini söyledi. Piff, oyun devam ederken varlıklı oyuncuların karşılarındaki kişiye karşı giderek daha da kabalaştığını, oyuncuların zor durumuna karşı duyarsızlaştığını ve maddi başarısını daha da fazla gösterdiğini vurguladı.