Merak… Cesaret… Adalet…
MODA HABER

Merak… Cesaret… Adalet…

GÜNCELLEME TARİHİ: 31 Ekim 2011

Uzun bir aradan sonra tekrar sizlere sesleniyor olmak gerçekten çok keyifli. Şunu samimiyetle söylemek isterim ki, size ulaşamadığım her ay ne yazacağım üzerine düşündüm, kurguladım ama daha zengin bir paylaşım adına sanırım hep öteledim.. kendi kendime kurguladığım bunca ayın boşa geçtiğini farkettiğim şu dakikada geçtim en sonunda klavyenin başına.. bu yazımın konusu kişisel "değerlerimiz" ya da başka bir deyişle bizi güçlü ve özel kılan yönlerimiz.. benim ilk üçümle başladım yazıma: Merak, Cesaret ve Adalet.

Bu üç özelliğimin adını koymam ve kendimi daha iyi tanıyarak, bu değerlere tutunmam son bir yılın hikayesidir. Bunları anlamlandırdığım zamanlar ise anaokul yıllarıma dayanıyormuş meğer! Ben her zaman meraklı bir çocuk oldum. Anaokulda başka sınıfları dolaşıp, neler yapıyorlar diye inceleyen, devamlı hocaların ilginç buldukları sorular soran, uyku saatinde uyuma numarası yapıp, büyük bir cesaretle hocaların odadan çıktığı an diğerlerini uyandıran. Bunlar bana birkaç ebeveyn toplantısı sonucu evde ufak cezalara ve bir kol kırığına sebep olmakla beraber, akranlarıma göre oldukca fazla bilgiye sahip olan bir çocuk olarak büyüdüm. Benzer kareler okul hayatımın genelinde tekrarladı diyebilirim. Çoğu zaman hocaların sorularımdan bunaldığı, arkadaşlarımın benim bu devamlı sorgulayan tavrımı yıllıklara taşıdığı ve kalabalık sınıflarda daha rahat soru sorabilmek adına sınıfın hep ön sıralarında oturan bir öğrenci oldum. Bu merak ve cesaret beni 18 yaşında dadı olarak İngilizcemi geliştirmek üzere gittiğim İngiltere'de uluslar arası bir derneğin "onur üyesi" yaptı ve o yaşta benden en az 15 yaş büyük yetişkinlerle "iş hayatına yeniden dönüş" programına katılmamı sağladı (bugün bile inanamıyorum o özgüven ve cesarete!). Büyüyüp, iş hayatına başladığımda ise bu merak beni 3-4 yılda bir iş değiştirmeye, bu cesaret beni Genel Müdürden şikayet eden yöneticilerle genel müdürü biraraya getirip, uzlaşma toplantıları yönetmeye ve bu adalet duygusu da kendimi öne koyarak çalışanların hakkını savunmak için yönetimle karşı karşıya gelmeye yöneltti.

Son bir yıldaki farklılıktan bahsettim girişteki bölümde... Bu son bir yıl benim için gerçekten yeni kapılar açtı hayatımda… Dönüp, baktığımda yine bu adalet duygusunun, bu merak ve cesaretin tetiklediğini anladım kurumsal hayatın tüm güzelliklerini bırakarak, eğitmenlik ve profesyonel koçluk rollerine geçmemi sağlayan şeylerin. Tüm bu süreci hızlandıranın ise yıllar önce başladığım ancak yeterince yönelemediğim "koçluk" sürecinde uzmanlaşma kararım oldu. Yaptığım bireysel görüşmelerde ve grup eğitimlerinde tekrar tekrar gördüğüm bizi özel kılan bu değerlerin ve çoğunlukla güçlü olduğumuz bu alanların farkında olmanın kişiyi ne denli harekete geçirdiği ve daha çok gelişim için motive ettiği. Son bir ayda yaşadıklarımı düşünüyordum bu akşam... Kendime yarattığım bu yeni çevre, profesyonel olarak kendimi geliştirdiğim bu alanda meslektaşlarımla tanışmak üzere tüm bütçe kalemlerini gözardı edip, Las Vegas'da katıldığım dünya konferansı, orada seyrettiğim Cirque de Soleil'in yaratıcılık, akrobasi ve estetiği birleştiren inanılmaz gösterilerden aldığım o haz... Ve en önemlisi merak ve cesaretle girdiğim bu yolda, insanların hayatına dokunduğumu ve pozitif değişim yarattığımı gördüğüm her an benim için özel oldu. Eğitimlerde çok sık vurguladığım birşeyi sizinle de paylaşmak istiyorum burada: lütfen merakınızı kendinizin ve başkalarının güçlü yönlerini keşfetmek için kullanın. İnanın bu merak size öyle yeni farkındalıklar, alternatifler, seçenekler sunabilir ki, hayatınız daha renkli ve daha keyifli bir hale gelebilir.. Şimdi lütfen alın, kağıdı, kalemi elinize ve kısa bir süre düşünün: sizin, eşinizin, anne- babanızın, en yakın bir dostunuz güçlü yönleri, hayatta değer verdikleri şeyler neler... Bunları herkes hayatına ne kadar yansıtabiliyor, ne kadar yaşayabiliyor? Hayatınızda bunlar daha fazla olsa, neler farklı olurdu? Herkesi bunları düşünmeye ve daha fazla yaşamaya davet ediyorum. Sevgi ve Merakla kalın!

(Not: Bu değerleri anlamanıza yardım edecek bir anket isterseniz, bkz. Authentichappines sitesinde "VIA Survey Of Character Strengths". Site ve test İngilizce olmakla beraber, testin Türkçe çevirisi yapılmış, dileyenler benimle bağlantıya geçerse paylaşabilirim.)