Kafası karışık 2013 yazı; hikayesi hikayesizlik!
MODA HABER

Kafası karışık 2013 yazı; hikayesi hikayesizlik!

Bir oyun sergileniyor sanki, oradan buradan lakırdılarla dolu, anlamsız, hikayesiz! Siyah ve beyaz bir olmuş, yok efendim neon savaşçılarını yener miymiş?Çizgiler ve zig zaglar, pie de pul ve damaların kalesine girebilir miymiş? Yoksa kadınlar, hem beyz

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Mart 2013

Kışın etkisini henüz üzerimizden atamamışken 2013 İlkbahar/Yaz koleksiyonları yavaş yavaş reyonlarda görücüye çıkıyor bile!

Çıkıyor çıkmasına da kafalar da karışmıyor değil. Ancak, "kim, yeni ne icat etmiş?" onu sorarım merakla! Oradan buradan, tekerrürlerden ibaret, bir sebze çorbası gibi; kimine lezzetli, kimine de şişkinlik verici... Ne ararsan var dermişçesine bir cümbüş gidiyor ki sormayın. Hayatının neredeyse 15 yılını bu sektöre adamış olan ben, "bize ne ihtiyacınız var, doğru göz olup, kendi bedeninizi , ruhunuzu tanıyın ve uygun giyinin" demekten inanın kendimi alamıyorum artık. Verdiğim eğitimlerde sık sık değindiğim, efsane kadınım Coco Chanel'in de dediği gibi, "Moda geçer, stil kalır"!...

Gelin karmaşalar dünyası 2013 Yaz'ında "kim varmış, kim yokmuş?" bir gezinelim, ama "stil"imizi ona esir etmeden, emellerimize onu alet edercesine akıllıca. Önce trend karmaşasına ucundan biz de el atalım, sonra aksesuarlarımızı seçelim ve kolumuzu kaptırmadan hemen oradan kaçalım!...

Monokrom

O mu ne? Siyah ve Beyaz'ın kimi zaman arkadaşlıktan öte ilişkisi...
Sanırım yıl 2005 idi. Londra Moda Haftası'nda Gareth Pugh Show'unu izliyorduk. Çok yaratıcı ve iz bırakan bir koleksiyon vardı karşımızda, başarılı olacağı çok belliydi; değişmez çizgisiyle monokrom deyince aklıma o gün bugündür hep Gareth gelir.
Gardıroplara en etkili girişi 1960'lar olan siyah/beyaz ikilisi ara sıra trend sayfalarında hep ön sıralarda boy gösterdi. Ancak 2013 Yaz'ında sadece kıyafetlerde değil, aksesuarlarda da alabildiğine siyah/beyaz kombinasyonu görüyoruz. Siyah/beyaz ekose çantalar, çizgili çoraplar, şapkalar, fularlar, özellikle farklı renk ve desen katmanlarından oluşan platform ayakkabılar o kadar dramatik birer monokromatik ki bu yaz edinmeyen sokakta kendini yalnız hissedecek sanki!

Neon renkler

Floresan renkler derdik biz ona vakt-i zamanında. Özellikle yaz sezonunun en hit parçaları olan dosya portföy çantalar, renk/desen katmanlı platform ayakkabılar renkleriyle coşmuş, deri bomber ceketler trafik lambasını bile ışıltısıyla kıskandırıyor bence. Dikkat çekemiyorum diye üzülmeye artık hiç gerek yok; sarı, yeşil, fuşya, neon renkli bir parça aksesuarla bile en sade giyim bir anda ilgiyi üzerinize toplamanızı sağlayacak. Aman dikkat, vücut orantılarınızda hoşlanmadığınız, dikkat çekmesini istemediğiniz bölgeden, özellikle alt-üst beden giyim parçalarında çok özenli olun. Dikkat neonda olsun derken, gözler oralara kaymasın!

Asil Louis Vuitton bile coştu!...

Renklerin sezonu diyerek 1997'den bu yana ünlü Fransız modaevinin tasarımcısı olan Amerikalı Marc Jacobs, parlak sarı ve keskin hatlarla Louis Vuitton 2013 Yaz koleksiyonunda biraz sıra dışılık yaptı. Markayla bütünleşen dama deseni bu sefer kahverengi kombinasyondan çok, sarı ve yeşil tonları beyaz ile birleşiyor, siyah/beyaz monokrom da en az neon renkler kadar göz alıcı. Alışılagelmişin dışında, dama desenler bu çarpıcı renkler ile artık sadece aksesuarlarda değil, elbiselerde de patlıyor.

LOUIS VUITTON İLKBAHAR/YAZ 2013

Desenler; çizgiler, ekoseler, zig zag, pie de pul, daha ne isterseniz...

Grafik şekiller tüm bu renk camiasına hakim durumda. Bu etkili şekiller artık sadece küçük parçalarda kalmıyor, tüm koleksiyonda gözlerimizi boyuyor. Aslında Basso&Brooke ile yıllardır hiç de yabancılık çekmediklerimiz şimdi fazlasıyla hayatımızda. Oyunu akıllıca oynamak için bolca malzeme var 2013 İlkbahar-Yaz hikayemizde...

Baştan aşağı bembeyaz

Renk cümbüşüne inatla mıdır bilinmez, beyazlar da kendi aralarında işbirliği içinde. Şapkasından çorabına, gömleğinden ayakkabısına bembeyaz. Abartıların sezonu 2013 Yaz'ından bu sahneler çok olağan. Özellikle kısa boylu, narin vücutlu kadınlar için alt-üst bedende tepeden tırnağa aynı renk kombinasyonu içinde olmak onları olduklarından daha uzun gösterecektir.

Katman tabanla o kaprileri giymeden olmaz!

Aslında kaprilerin tarihi dönüşü geçen yaz olmuştu. Ancak öne geçen başka trendler olduğundan kendini fazlaca belli edememişti. "1960'lardan bu yana onları hiç bu kadar 'in' görmediniz!...
Kapri pantolonlarla 2011 Yaz'ının hem en rahat kadını siz olacaksınız, hem de bileklerinizin çıplak kıvrımlarıyla en kışkırtıcı!" demiştim ve bu yaz için de tekrarlıyorum...
Tasarımcı Sonja de Lennart'ın 1948'de keşfettiği ve adına "kapri" dediği bu modelin öncüleri arasında başta Sandra Dee olmak üzere dönemin ikonları Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Jacqueline Kennedy ve başka pek çok efsanevi gerçek kadın var. Onları seviyorum!

Vurgulu beller; kemerler ile süper...

Olmazsa olmazım kemerler! Sımsıkı sarmalayan kemerlere bayılırım; beli daracık kavrayan, kadını en dişi formlarından birine kavuşturan. Bu sezon bir hayli "in". Hele bir de işin içine 2013 Yaz'ının metalik renkleri girdi mi değmeyin keyfine siz onun!

Peki ya Peplum?

Yaklaşık bir senedir öylesine hayatımızda ki belki biraz sıkıldık çünkü çok abarttık, hani şu zamanın tek omuzu gibi, güzeli görünce bıktırana kadar ona yapışmak huyumuz ya bazen. İşte aynen peplum'a da böyle davrandık. Bele kadar oturan, belden aşağı volanla genişleyen ceketler bu trendin öncüleri. Avusturya Bisiklet Turu podyum kıyafet tasarımlarımda severek kullanmışken, kısa bir süre sonra mağazaların her 10 ürününden en az 7'sinin peplum detaylı olması elbette biraz sıkıcıydı. Sadece etekte-cekette değil, bu yaz elbiselerin dekoltelerinde, bluzlarda. Belki de moda pelerininizin üst katında geniş bir fırfırı andıran formuyla veya mercan degrade geçişli bir tonda, kim bilir?

Hazır pelerin demişken...

Çocukluğumdan beri pelerinleri sever, çok sempatik bulurum. 2013 Yaz'ında metalik renkler bu kadar içimize işler de altın ya da gümüş tonlarında bir pelerininiz olmaz mı? Tabii eğer farklı görünmek isterseniz. Bu yaz ortalıkta sıkça rastlayacağımız o kadar çok renk ve aksesuar var ki, metalik tonlarda, özellikle yine sezonun trendi deri bir pelerin ile çok farklı ve stil sahibi olacaksınız, tabii kullanırken taşıyabildiğiniz hissine de kapılmış olmanız şart, biraz iddialıdır kendisi, karar sizin.

Beyzbol şapkasına ne dersiniz?

Yaz sıcaklarında ne kadar size uyar bilemem, ancak hem kıyafetlerinizle uyumlu renk ve desenlerde hem de mevsimine uygun, doğru kumaşlarda seçeceğiniz beyzbol şapkaları ile çok sevimli ve şık olacağınıza eminim. Terletmez derseniz neon renklerde deri bir şapka nefis durur. Erkekler alanlarına fazlaca müdahale ettiğimizi düşünmekte bazen pek de haksız sayılmazlar, ama yakışıyorsa biz ne yapalım sevgili beyler?...

Atkılar, fularlar...

Bir hayli severek kullandığım atkılar, fularlar bu sezon en bağıran renkleri ve desenleriyle boyunlarda dolaşacak. Bunca "in" den bahsederken size uymayan olabilir, bu kadar dikkat çekmeyi sevmem de diyebilirsiniz. Tabii dersiniz de bir süre sonra mağazalar bu ürünlerle ile dolup taşmaya başlayınca şu anki seçme hakkınız kalacak mı onu merakla sorarım size. "Ben giymem" dedikleriniz siz farkında bile olmadan öyle güzel paketlenip sunuluyor ki size, takip etmem deseniz de ihtiyaç alışverişleri sonucu sıkı bir moda takipçisi olup çıkıvermişsiniz ortaya, benden söylemesi!

Ya kocaman küpelere ne demeli?

2013 Yaz'ının en belirginlerinden biri... Kocaman, dikkat çeken küpeler doğru kullanılırsa çok havalı durabilirken, yanlış seçimde basit, özensiz, kaba tabirle "ucuz" bir ifade ile beraber daha sert yüz hatlarına sahip olmanıza neden olabilir. Mümkün olduğunca kıyafet bütünlüğünü düşünerek seçim yapmakta fayda var. Eğer biraz uzun bir yüzünüz var ve ille de seviyorum derseniz çene boyunu geçmeyen ve geniş hacimli küpeler seçmenizi öneririm. Belki de çene boyundaki tek bir küpe ve diğer tarafta dalgalarla hacimli bir saç, böylece uzun yüzdeki denge kurulmuş olacak. Zaten minyon bir suratım var derseniz, e bu küpelerle işiniz zaten kolay o zaman.

MANISH ARORA İLKBAHAR/YAZ 2013

Asya'dan da biraz var...

Prada, Issa ve Etro gibi markaların koleksiyonlarında yer verdiği Japon geyşalarını andıran kimono ve ipekli giysiler oldukça seksi. Nakışlı, işlemeli olan döpiyes takımları kullanmak zor gibi görünse de trend takipçisi olmak aslında kolay. Küçük aksesuarlar, takılar ya da baskılı ipekli bir fularla ruhu pratikçe yakalayabilirsiniz. Ve, seni seviyorum Manish Arora! Sadece bu sezon değil, etnik kültürü derinden hissettiğiniz, renklerin içinizi ısıttığı koleksiyonlarında Hint asıllı Manish Arora hep çok farklı. Backstage'ine girmek ve kumaşlarına dokunabilmek için türlü komediler yapmadım da değil zamanında, gençlik işte! Koleksiyonunun yanı sıra sezonun trendi işlemeli portföy çantaları nefis, neredeyse laptop bile atılır içine, çok da şık olur! Özellikle dosya formundaki portföy çantalar bu yaz bir hayli "in". Ancak kısa boylu minyon bir kadınsanız önerim çok da büyük çantalara yönelmemeniz. Sizin için de uygun , oldukça çekici küçük kutu çantalar var, neon ve metalik renklileri seçmeniz trendlerin yakışanıyla takipçisi olduğunuzu da gösterecek.

İşte böyle bir "Kafası karışık 2013 yazı; hikayesi hikayesizlik"...

SİBEL OKTAY (MODA TASARIM VE MARKA DANIŞMANI)