Beslenme alanında son gelişmeler
MODA HABER

Beslenme alanında son gelişmeler

Pediyatri Konferansından beslenme alanında son gelişmeler 1

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Kasım 2015

Çocuk ve bebeklerle ilgili beslenme ve tıp alanında ilginç konuların yer aldığı bu konferansta en çok dikkatimi çeken konulardan bazıları şöyle:

1. İsviçre otoritelerinin, vegan ailelerin çocuklarını 18 yaşına kadar vegan olarak yetiştirmemeleri ve hayvansal gıdaları vermeleri yönünde sürekli uyarmaları.

Çocukların çoğunda B12 vitamini eksikliği görüldüğü ve bunun da gelişimlerini olumsuz yönde ciddi bir şekilde etkilediğini.

Özellikle hamilelikte yeterince B12 içeren gıdalar almayan annelerin emzirdiklerinde bu durumun bebeklerde çok daha sık ve erken görüldüğü.

B12'nin vücutta kanın oluşması, beyin fonksiyonları ve sinir sistemi için kesinlikle gerekli olduğu.

Genç yaşlarda eksik olan B12'nin ileri yaşlarda sinir sisteminde onarılamayacak hasarlara yol açabileceği.

Fransız vegan bir ailenin bebeğinin 11 aylıkken anne sütünden eksik gelen vitamin azlığından ve kilosunun çok düşük olmasından öldüğü.

Yorumum: Her şeyin aşırısı fazla. Buna beslenme şeklimiz de dahildir. Dengeli beslenmek çok önemlidir. Eğer kişi, vegan ya da vejeteryan olmaya karar veriyorsa da bununla ilgili muhakkak uzman bir diyetisyenle çalışmalıdır, özellikle hamilelik ve hamilelik sonrasında. Detoks uzmanlarına, sağlıklı beslenme koçlarına gitmenizi önermem, çünkü bu kişilerin bir iki sertifika programları ve detoks merkezleri tecrübeleri dışında sadece kendilerini çok iyi pazarlama taktikleri vardır. Kapitalist dünyanın yaratmış olduğu havalı, cıvalı, isim yapmış kişilere değil, işini ciddiyetle yapan, beslenme alanında en az dört sene üniversitede okumuş kişileri tercih etmenizi ve kişilerin özgeçmişlerini araştırmanızı önemle hatırlatırım.

2. Otizmli çocukların yüzde 23'ünde inek sütüne karşı alerji tespit edildiği. Eğer otizmli çocuğunuz varsa ilgili tetkikleri yaptırmak gerektiği.

Yapılan klinik çalışmalarda hamilelik öncesi ve sırasında alınan yeterli folik asitin ve dengeli beslenmenin otizmli çocuk doğurma riskini azaltabildiğini. Otizmli çocuğu olan annelerde sağlıklı çocuk doğuran annelere göre genelde daha az folik asit saptandığı. Otizmli bir çocuğa istediği bir şeyi çizmesi sorulduğunda bir ampul çizmesi ve neden olarak ta "İnsanların beni anlamaları için aydınlanmalarını istiyorum." demesi.

Yorumum: Eğer kişiler bizim yarattığımız kalıplara, kategorilere sığmıyorlarsa onlara anormal gözüyle bakıyoruz. Bence bu "özel ve üstün" ruhlar esasında bizden çok daha ilerideler ama anlayana tabii.

Bir sonraki yazımda da konferanstan bahsediyor olacağım...