Şeker yükleme testi yapılmalı mı?
MODA HABER

Şeker yükleme testi yapılmalı mı?

Son aylarda Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Hamilelikte şeker yükleme testinin yapılmasını yanlış buluyorum" demesiyle gündem bu konuyla çalkalanıp duruyor. Ben hamilelik kısmına gelmeden normalde bu test ne kadar gerekli, ne zamanlar yapılması gerekir ile il

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Ağustos 2015


Şeker yükleme testinin bana mantıksız gelen kısımlarını tek tek yazacağım ama kısa tutmaya çalışacağım çünkü şunu farkettim ki insanlar uzun yazıları sonuna kadar okumuyorlar smile

1. 12 saatlik açlık sonrası bir bardak içi kimyasallarla dolu su içiyorsunuz. Kim 12 saat aç kaldıktan sonra gidip sırf şekerli kimyasal su içiyor? Eğer içiyorsanız zaten ciddi olarak beslenmenizi değiştirmeniz gerekiyor demektir!

2. Diyelim ki bu teste bağlı olarak şekerle ilgili sorunlar çıktı, neden bazı doktorlar hemen ilaç yazıyorlar? Şeker ile ilgili sorunlar çoğu zaman sadece sağlıksız ya da bilinçsiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Bugün 7 yaşındaki çocuğu spor ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek yerine ailesini iyice korkutup neden hemen ilaç veriliyor?

3.
Bu test şart, sonuçları doğru diyorsanız o zaman neden bu kişi normal yemeğini yedikten sonra testi yapmıyorsunuz?

4. Hepimiz sürekli 12 saat aç kalıp sonra şekere mi saldırıyoruz?

5. Bu test acaba ilaç firmalarının birçok insana şeker ilacı satmak için ortaya çıkardığı bir yöntem olabilir mi? Bakın olabilir demiyorum, olabilir mi diye sizlere soruyorum wink Bana göre mantıksız yanları var. Karatay Hoca'nın dediği gibi o zaman 3 dilim baklava yiyip gidin teste.

6. Gebelikte diyabet, pankreasın yeterince insülin hormonunu üretememesinden kaynaklanır. Özellikle 5. aydan itibaren bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için vücudun daha fazla insülin üretmesi gerekir. Gebelikte diyabet özellikle bebek için riskli bir durumdur. Fakat bunu bulmak için aç karnına gidip o GDO'lu kimyasal şekerli suyu içmek şart mıdır? Birkaç sene önce hamile bir arkadaşım panik şekilde beni aradı: "Didem, ben de diyabet varmış. Doktor, insüline başlayabileceğimi ve hemen gidip şekerimi her gün evde ölçmem için alet almamı istedi," dedi. Onu sakinleştirdim. Aleti aldırtmadım. Normal yemeklerinden sonra birkaç kez eczanede şekerini takip etti ve hiçbir şey çıkmadı. Gayet sağlıklı bir hamilelik ve doğum geçirdi. Esas doktorun bu kişiyi strese sokması daha büyük risk yaratabilirdi. Açıkçası hamileyken de 12 saat aç kalıp sonra o iğrenç suyu içmek bana saçma geliyor.

7. Bu arada eğer içtiğiniz suyun paketini görmek isterseniz de laboratuvarlarda görmenize izin vermiyorlar. Açıkçası vücuduma neyi aldığımı bilmek ve görmek en doğal hakkım diye düşünüyorum.

8. Bugün yükleme testinden sonra birçok kişiye "şeker hastalığı" tanısı konulup ilaç satılıyor ve sonra şuna hele hiç inanmayacaksınız. Bu kişiler sağlıklı beslenmeye başlayıp kandaki şeker seviyeleri normale dönüp bu sefer de ilacın etkisiyle düştüğü zaman doktorlar "o vakit biraz karbonhidrat yiyin" diyorlar, ilacı kesmek yerine!!! Belli ki kişi sağlıklı besleniyor, artık şekeri normale dönmüş ama sen ilaçla bu sefer de hipoglisemi yaratıp yine çok yedirtiyorsun. "Yarın Diyete Başlıyorum" adlı kitabımda bu konuyla ilgili bir bölüm var. Okumanızı tavsiye ederim.

9. Aşağıda bulabildiğim bir tane örnek var. İçindekilerinin ne olduğunu anlıyorsanız bana da söyleyin lütfen