Erotik eğlence geri geldi!
ÜNLÜ STİLİ

Erotik eğlence geri geldi!

Striptizi, müzik, dans ve şovla birleştiren ‘burlesque’ gösteriler Amerika ve Avrupa’dan sonra ülkemizde de moda oldu...

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Ocak 2010

1930'lu yıllarda Amerika'daki kulüplerde 'burlesque' fırtınası vardı. New York, Lower East Side'daki kulüplerin hemen hepsi her gece burlesque şovlars ergiliyor ve tıklım tıklım doluyordu. Burlesque'in bir başka adı varyete şov demek aslında. Ama söz konusu olan erotizmi; müzik, dans ve muziplikle birleştiren bir gösteri. Striptizden farklı ama başrolde yine striptiz ve erotik dans var. 50'lerde en popüler dönemini yaşayan bu moda, 60'lı yıllarda kayboldu. Şimdi yeniden moda. Aslında New York, Londra, Miami, Barcelona gibi büyük metropollerde burlesque temalı partiler son birkaç yılın gözdesi. Yurtdışında burlesque kursları veren okullar bile var. Playboylar bekârlığa veda gecelerinde, sosyetiklerse doğum günü partilerinde tercih ediyor butür partileri. Ünlü modacı Roberto Cavalli'nin de bu partilere olan ilgisi biliniyor. Ülkemizde ise yeni yeni moda oluyor.

Dita Von Teese fotoğrafları için TIKLAYIN!!!

Striptiz'le farkı!
Ülkemizde burlesque partilerin öncülüğünü İzzet Çapa yapmıştı. Oldukça şaşalı kostümler giyen dansçıların erotik şovları eşliğinde eğlenmek, Çapa Group mekânlarının vazgeçilmezleri arasındaydı. Ama Çapa'nınkiler gerçek bir burlesque gösterisi değildi. Vakko da 2006 yılında düzenlediği partide Marilyn Manson'un eski eşi ünlü burlesque dansçısı Dita Von Teese'i çıkarmıştı. Ardından bazı özel partilerde de burlesque karşımıza çıktı. 15 Ocak'ta ise W Kitchen'da bir burlesque partisi gerçekleşecek ve New York'taki ünlü The Box'taki burlesque gecelerinin yapımcısı Glow Swanson ve dansçı Dorothy Shaw ülkemize gelecek. Burlesque parti kavramını pek çok kişi striptizle karıştırıyor. Oysa ikisi birbirinden çok farklı. Striptizde genelde sahneye çıkan kişi kadınsa, seyirciler erkek oluyor. Oysa burlesque'te kadın-erkek seyirci birlikte eğleniyor. Striptizde çıplaklık ön plandayken, burlesque'te şık ve gösterişli kostümler dikkat çekiyor. Burlesque'te gösteriyi yapan kişi bir karakteri canlandırıyor. Erotik şovunu, müziğe ve ritme uygun halde sergiliyor. Ucuzluktan uzak, daha şık bir gösteri sunuyor. Bir de striptizde olduğu gibi burlesque'te kucak dansı gibi kişiye özel dans yok.

New York'ta yasaklanmıştı
Biraz da burlesque'in tarihinden bahsedelim. Aslında 17. ve 18. yüzyılda Avrupa'da bugün bildiğimiz burlesque'in farklı formatları yapılıyordu. Ama özellikle Amerika'da tarih boyunca pek çok tartışmaya yol açmış hatta 1940'lı yıllarda ülke ikiye bölünmüştü. Burlesque partileri Amerika'da ilk çıkışını Büyük Buhran Dönemi'nde yaşadı. Broadway komedileri ve striptizin karışımı olan bu eğlence türü New Yorklu erkeklerin gözdesiydi. Ama New York valisi Fiorello La Guardia, nüfusun çoğunluğu gibi düşünmüyordu."Burlesque eşittir fahişelik," dedi ve burlesque kulüplerin kapatılması kararını çıkardı. Oysa Büyük Buhran'da işsiz kalan pek çok oyuncu burlesque dansçısı olmuştu. Bu zor dönemde burlesque New York'ta en hızlı gelişen meslek oldu. Maliyeti çok pahalı değildi ve seks satmıyor, komediyi erotizm, müzik ve dansla birleştiriyordu.1940'lı yıllarda sıkıntı yaşadı ama geri gelmesi çok uzun sürmedi. 1950'li yıllarda tekrar moda oldu. Yer değiştirmiş ve merkezi New York'tan Los Angeles'e kaymıştı. 2008 yılında New York Times, burlesque'in geri döndüğünün haberini verdi. Vancouver'da Uluslararası Burlesque Festivali düzenlenmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl Paris'te de Burlesque Festivali düzenlendi.Kısacası bir dönem yasaklanan bu erotik ve muzip sahne şovu, son birkaç yıldır en şaşaalı günlerini yaşamaya başladı. Türkiye ise geçde olsa burlesque akımından nasibini aldı. 2010 yılında daha pek çok kulüp burlesque dansçılarını getirip partiler düzenleyecekmiş, benden söylemesi.



Zayıflamak için de BURLESQUE!
Londra ve Amerika'da pek çok fitness salonunda kadınlar için burlesque dersleri veriliyor. Hem seksi birkaç dans figürü öğrenmek, hem de vücut ölçülerini korumak isteyen kadınlar burlesque derslerine büyük ilgi gösteriyor. Antrenörler, "Agresif bir spor olmadığı için kalbi zorlamıyor. Ama kıvrak hareketlerle vücudun şekillenmesine yardımcı oluyor," diyor. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılarla yürümekte zorlanan kadınların da imdadına bu dersler yetişiyormuş. Dişiliği ortaya çıkarmaya yarayan bu dersler sayesinde, kadınlar kendi vücutlarıyla daha barışık oluyormuş. Henüz ülkemizde burlesque dersi veren bir yer yok. Ama hip hop aerobik bile fitness salonlarımızda ders olarak verildiğine göre, burlesque'in fitness salonlarına girmesi de yakındır, şimdiden hepimize hayırlı olsun.


Burcu Aldinç