Parti konseptine göre koku seçmenin püf noktaları
GÜZELLİK

Parti konseptine göre koku seçmenin püf noktaları

Dünyaca ünlü parfümör Mark Buxton, gideceğiniz yılbaşı partisi için hangi kokuyu seçmeniz gerektiğini söylüyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Aralık 2012

Yeni yıla sayılı günler kaldı, sokaklar süslendi, alışveriş merkezleri dekorasyonlarını yeniledi, mağazaların vitrinlerindeki gece kıyafetleri günler öncesinden yerini aldı. 2013'e nerede girileceği çoktan planlandı, kıyafetler seçildi, kuaför randevuları için şimdiden gün belirlendi. Her şey tamam gibi görünüyor ancak bazen detay gibi görünen, çoğu zaman farkına varmadığımız ayrıntılar aslında hayatımızda büyük önem taşır. Tıpkı koku gibi…

Bir koku duyduğumuzda bazen bir şehri hatırlarız, bir parfümün adını unuturuz kullanan kişiyle tarif ederiz, sevgilimizin kokusu ise hiç aklımızdan çıkmaz. Hayatımızda böyle büyük bir önemi olan koku yeni yıl partilerinde de ön plana çıkıyor. Çünkü bir ev partisi ile sokak partisinde kullanılacak parfüm ya da eşinizle romantik bir yemek ile yurt dışı gezisinde kullanılacak parfüm arasında büyük farklar var. Dünyaca ünlü parfümör Mark Buxton yeni yıl için soğuk bir ülkeye gidiyorsanız yeşil ve marin kokuları, sokak partisinde musky notlarla desteklenmiş kokuları aile yemeğinde ise müge, zambak gibi zarif kokuları tercih etmenizi öneriyor…

Dünyada sadece 700 kişinin sahip olduğu bir unvan parfümörlük. Bu kişiler arasından dünyaca ünlü markalar için çalışanların sayısı ise çok daha az. Yani milyon dolarlık burunlar bir elin parmaklarını geçmiyor. Burbery's, Versace, Cartier, Givenchy, Chopard gibi birçok ünlü marka için parfüm dizayn eden ve şu an Seluz Kimya'da görev yapan ünlü Parfümör Mark Buxton yeni yılda doğru kokuyu seçmenin yöntemleri ile ilgili önemli tüyolar verdi. Tasarladığı parfümlerle dünyadaki koku tendlerini belirleyen isimlerden biri olan Mark Buxton, "Bulunduğunuz ortama göre doğru parfümü seçmezseniz şık bir restorana eşofmanla gitmiş kadar garip bir durumla karşılarsınız, bir de yeni yıl gibi çok özel bir günde doğru kokuyu seçebilmek daha da önemli" diyor ve konunun püf noktasının aslında davetin konsepti olduğunu belirtiyor.

Seluz Kimya Parfümörü Buxton "Eğer 2013'ü bir sokak partisiyle çok kalabalık bir ortamda karşılayacaksanız ve kullandığınız parfüm ile bulunduğunuz ortama imzanızı atmak istiyorsanız, gül ve yasemin ile zenginleştirilmiş oryantal kokuları tercih edin, bir de bu kokuları musky notlarla desteklerseniz herkes sizi fark edecektir" diyor.

Buxton şöyle devam ediyor; "Yeni yılda eşinizle ya da sevgilinizle romantik bir yemek yiyecekseniz etkileyici baharatlı kokular, aile yemeğinde ise hanımeli, müge, zambak gibi zarif çiçeksi notlar doğru tercih olacaktır. Yeni yılı yurt dışında geçirecek kişiler ise özellikle gidilecek yer soğuk bir ülkeyse, mutlaka ipeksi dokunuşları ile floral içerikli parfümleri ya da tazelik ve ferahlık hissi veren yeşil ve marin kokuların seçilmesi gerekir."

Parfümün uygulanmasına gelince; parfüm önce çıplak tene uygulanmalı, kıyafetler giyildikten sonra tazelenmelidir. Unutulmamalıdır ki saçlar ve giysiler iyi birer parfüm taşıyıcısıdırlar. Eğer parfümünüzün uzun süre etkisini sürdürmesini istiyorsanız parfümü havaya sıkıp altından geçiniz. Saçlarınıza yapışan parfüm zerrecikleri kokunun uzun süre etrafınıza yayılımını sağlayacaktır.