Botox nedir, ne değildir?
GÜZELLİK

Botox nedir, ne değildir?

Çağımızın önemli gelişmelerinden Botox, önce bir mucize gibi tanıtıldı ancak hemen sonrasında herkes bu yeni dostta bir kusur bulmaya girişti.Dr. Ayşegül Saltat’tan "Botox" hakkında gerçekleri öğrendik

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

Botox çıktı çıkalı, bir karışıklıktır gidiyor. Her kafadan bir ses çıkıyor, herkes fikir beyan ediyor ama bu karışıklık içinde gerçekler pek de bilinmiyor. Öncelikle, özellikle magazin dünyasındaki "Filanca gençleşmiş, Botox yaptırmış tabii" klişesi bu yanlış bilgilendirilmelerin önünü açıyor. Yüz ifadesindeki her türlü değişimi Botox'un marifeti sanan arkadaşlar yüzünden, yanlış fikirlere sahip olunuyor. Bir kere Botox, doğru noktalara ve doğru miktarda uygulandığında yüzde rahatlamış, dingin bir ifade yaratıyor. Konu hakkında pek bilgili olmayan, sağdan-soldan duyduklarıyla konuşanların zannettiği gibi çekik kaşlar, öne fırlamış dudaklar ve şaşkın bakan bir yüz Botox'un marifeti değil. Yani tam olarak değil. Bu yanılsamanın doğmasını sağlayanlar, bir takım minik estetik operasyonlar geçirdikten sonra değişikliği fark edip soranlara "Botox yaptırdım şekerim" diyenler. Tabii tecrübesi olmayan, hatta doktor bile olmayanların yaptıkları enjeksiyonlar da Botox hakkındaki olumsuz kanıyı destekler görünüyor. Oysa ki, çevremizde öyle çok "fark edilmeyen Botox'lu" var ki, öğrenseniz şaşarsınız. Tabii kötü uygulamalar hemen dikkat çektiği ve Botox'u kararında, düzgün uygulatanların farkına varılmadığı için de, her yapılan uygulama aşırılıkla sonuçlanıyor gibi algılanıyor. Oysa ki, aslında sabahın erken saatlerinde yüzünde dinlenmiş, sakin bir ifade olan kadınların çoğunda düzgün bir Botox ve/veya dolgu enjeksiyonu var. Bu uygulamayı yaptırmadan önce en önemli nokta, tecrübeli, hatta çok tecrübeli bir doktor bulmak. İfadesini beğendiğiniz bir Botox'lu arkadaşınızın doktorunu deneyebilirsiniz örneğin. Bu arada, Botox'un asıl gençler için uygun olduğunu da ekleyelim. Düşünsenize, genç ciltlerde Botox sayesinde kırışıklar oluşma fırsatı bulamıyor, oysa daha yaşlı olanlarda oluşmuş kırışıklar donduruluyor. Kısacası, ne kadar genç olursanız, kırışıklar o kadar zor ortaya çıkıyor.

Botox 'la İlgili Püf Noktaları
- Kaş arası çok açılmasın diye kaşları almayı bırakıp, biraz uzattıktan sonra yaptırılan Botox daha olumlu bir ifade kazandırabilir. Kasları iyi tanıyan bir doktorun yapacağı uygulamayı kimse anlamayacaktır.
- Dudaklara yapılan Botox ile ince çizgilerin arasına giren rujdan kurtulabilirsiniz.
- Göz kenarına verilen az miktarda Botox, gözleri daha yuvarlak yapabilir.
- Gençlerde Botox'un etkisi daha çabuk geçiyor, yani daha sık uygulama yaptırmak gerekiyor.
- Botox enjeksiyonlarında doktorunuzun tekniği çok önemli. Uygulama yapılırken kemik üzerini kaplayan zara dokundurulup çekilen iğne daha çok acı verirken, kasın parmaklar arasında tutulup içine yapılması duyulan acıyı azaltabiliyor.

Botox 'la İlgili Gerçekler
- Alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri Botox tedavisine oldukça iyi cevap vermekte. Bunun dışında üst dudak ve boyun çizgileri de tedavi edilebiliyor. Ayrıca el, ayak ve koltukaltı bölgelerinin terleme tedavisinde Botox kullanılıyor.
- Botox'un etkisi 4 ay kadar sürüyor.
- İlacın etkisi uygulamadan sonra 3- 7 gün arasında görülüyor.
- Uygulamadan sonra şişme, kızarma, morarma görülmüyor.
- İğne çok ince olduğu için uygulama esnasında acı çok fazla olmuyor.



Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için: Tıklayın