50 Adımda Stressiz Evler
LIFESTYLE

50 Adımda Stressiz Evler

Stresin olumsuz etkilerinden kurtulmanın yolu, kendiniz için huzur yaratacak ve yenilenmeye olanak verecek bir ev düzenlemekten geçerÇALAN TELEFONLAR, tartışmalar,stresli haberler yok... Hayalinizdeki mekanındetaylarını gözünüzün önüne getirmeyeçalışın. N

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

1-Rüyalarınızdaki evi resmedin. Sevgi,yaratıcılık ve diğer manevi değerleri anımsatacak renk ve çizgileri kullanın.Sonra da bunu arkadaşlarınızla paylaşın ve üzerinde tartışın.

2-Duygusal denge için, güneş evinize alabildiğine girmelidir. İlkin ışığın evinize ulaştığı yöne mobilyalarınızı yerleştirin.Ağır perdeler yerine ve ince, şeffaf perdeleri tercih edin.

3-Güzel havalarda salonunuz verandaya taşsın. Ağaç dalına asılan lamba gibi sıcak detaylar, içerisi ve dışarısı arasındaki sınırları yıkacaktır.

4-Renklerin yumuşak akışı aile uyumunu temsil eder; güvenli bir arayı güçlendirir. Siz de kendinizi iyi hissettirecek renkleri düşünün.

5-Ana renginizi seçmek için önce bir duvarınızda deneyin. Işığın değişimine göre rengin aldığı halleri gözlemleyin.

6-Tavanlarınızı beyazın dışında renklerede boyayabileceğinizi unutmayın.Trendleri bir kenara bırakın. Renklerin açık ve koyu tonlarını bir arada kullanın.

7-Stresin derecesini azaltmak için sakin renkler kullanın. Krem ve koyuindigo (çivit mavisi) tonları, beden ve zihninize hitap eden güçlü ilaçlardır.

8-Toprak tonları konforu, olgunluğu ve tabiatla bağlantıyı çağrıştırır. Kahverengimsi sarı, saman, haki, kahvemsi gri ve taş renkleri ortama otantik bir hava katar. Ev-ofisler, eğlence mekanları ve mutfaklarda tabiatın renkleri makinelerin soğuk etkisini yumuşatır.

9-Sarı, oranj ve kırmızı gibi sıcak renkler,uyarıcıdırlar. Nabız atışını hızlandırdığı,heyecan ve endişe duygusunu çağrıştırdığından yoğun aktivite alanları için uygundur. Pembeler romantizmi ifade eder. Yatak odaları için idealdir.

10-Beyaz tüm renkleri barındırır.Maneviyatı ve meditasyonu temsil eder. Yaratıcılığı destekler; diğer renkleri açığa çıkarır. Beyaz bir mekandaki sarı dokunuşlar, mutluluğu çağrıştıracak;aile birliğini ifade edecektir.

11-Mavi gökyüzünü, denizi, cenneti ve evreni anımsatır. Toz mavisinden koyu kobalt tonlarına kadar bu renk,endişeyi, asabiyeti ve stresi azaltır. Daha koyu tonlar, konsantrasyonu destekler.Dinlendirici ve davetkar bir oda yaratmak için, mavileri sıcak toprak tonlarıyla kombinleyin.

12-Yeşil, gözleri dinlendirir, acıyı hafifletir,sağlığı ve yenilenmeyi çağrıştırır.Zeytin yeşilini ahşaplarla ve kızılımsı kahvelerle; denizköpüğü yeşilinikum ve mercan tonlarıyla; taze yeşilleri pembe, kırmızı ve dorelerle kombinleyin.

13-Tabiata olan sevginizi vurgulama küzere, modern hatlı mobilyalarla doğal hayatı temsil eden neşeli objeler kullanabilirsiniz.

14-Islak toprağı parmaklarınızda hissedin.Mesela kilden saksılaryapın ve onları evinizde sergileyin.

15-Sakin ve huzurlu mekanlar hislere hitap eder. Duyduğumuz, dokunduğumuz,tattığımız ve kokladığımızda zaman durur. Etrafımızı sevdiğimiz şeylerle donatmak ve duyulara hitap eden taraflarına yönelmek bir tür meditasyon sayılır.

16-
Evinizde natürel, monokrom renklerle doku vurguları yapın.

17-En yatıştırıcı sesler tabiattan ve müzikten gelenlerdir; yağmur yağışı gibi tabiata ait seslerin cd'lerini edinin

18-Dış seslerin etkilerini azaltmak için, ses yalıtımı olan pencereler ve perdeler seçin. Yastıklar, tüylü halılar,kumaş panolar, sesi emer; uzun yapraklı bitkiler sesi boğuklaştırır.

19-Aromalar hayatımızın her kesitindedir.Lavanta ve gül kokuları sakinleştiricidir.Gerçek bir rahatlama için,sedir ağacı, lavanta, limon, mercanköşk,portakal, gül, sandal ağacı, menekşe veylang-ylang bitkilerinin yağlarını tercihedin. Şifalı otlardan ve bitki yağlarındanyapılan sabunlar da çok rahatlatıcıdırlar.

20-Evinizi taze çiçeklerin yaydıkları hoş kokulardan mahrum etmeyin.Kristal bir vazoyu kokulu çiçeklerle donatın ve yaşam mekanlarınıza taşıyın.

21-Mutfak ve yemek odalarını düzenlerken iştahı artıracak renk ve kokuları seçmeniz gerekir. Örneğin kırmızı,oranj ve sarının tonları iştahı artırır;mavi ise azaltır.

22-Pelüşler, kadifeler, ipekler veyün halılar konforu, sıcaklığı; kabaca kesilmiş ağaçlar ve yontulmamış kaya parçası doğayı çağrıştırır. Malzemeler en iyi etkiyi karıştırıldıklarında verirler.

23-Temiz hava, yeterli gün ışığı, iyi bir uyku fiziksel ve ruhsal sağlığın temel bileşenleridir. Su ise, çıkardığı huzurlu sesle güçlü bir terapisttir. Rahatlatıcı bir evde bunlar dengeli karıştırıldığında aradığınız rahatlığı bulacaksınız.

24-Odadaki temiz hava ruh halini iyiye dönüştürecektir. Ev havasının temizliği için su bazlı boyalar, vernikler,hava ve suyu arındıran filtreler kullanın.

25-Mobilya ve dolaplarınız için yapay ürünlerden kaçının. Duvardan duvara halıları, parça halılarla değiştirin.Natürel malzemelerle temizlik yapın.

26-Preslenmiş ahşaplar, boyalar, vernikler ve çeşitli temizlik ürünleri,iç mekanlardaki hava kirliliğine katkıda bulunurlar. Stres kökenli rahatsızlıkları azaltmak için, kimyasal içerikli ürünlerden uzak durun.

27-En sağlıklı malzemeler, çoğunlukla en çekici de olanlarıdır. Natürel meşenin sıcak dokusu, ham kotonun yumuşaklığı,doğal bir taşın sadeliği insanlar üzerinde hoşnutluk yaratır.

28-Halıdaki sentetik fiberler zamanla solunum problemlerine neden olabilir. Bu nedenle doğal malzemeli halıları tercih edin.

29-Sağlıklı uyku, huzurlu ve abartıdan uzak bir ortamda gerçekleşebilir.Yatak odanızı çevresel gürültülerin uzağında bir yere taşıyın.

30-Koton çarşafları ve alçak yastıkları tercih edin. Toprak tonları ve kuru dallar ve beyazlatılmış koton, huzurlu bir yatak odasında rahatlığı çağrıştıracak öğelerdir.

31-Yatak odanızdaki objelerin enerjileri uykunuzu etkiler. Burayı karmaşıklıktan uzak objelerle dekore edin.

32-Banyo ve spa'lar bir evin terapi merkezleridir. Doğal bir kaynak suyunda yıkanıyormuş hissi yaratmak için, birkaç yumuşak dokulu taşı küvetinizinbir köşesine koyun. Birkaç mum,hoş kokulu doğal sabunlarla koton havlularıda ihmal etmeyin.

33-Su ve gün ışığı stresi azaltanönemli iki faktördür. Genişçe bir pencerenin önündeki şık bir küvet, her ikisinden de istifade etmenizi sağlar.

34-
Huzurlu bir evin iç ve dışı arasındasınırlar kalkar. Pencere önündeki çiçekler, banyodaki deniz kabukları tabiatla bağlantı kurmanın yollarıdır.

35-Evinizdeki yüzeylerin (döşemeler,duvarlar, tezgahlar ve mobilyalar)doğa tarafından sunulan zengin dokularla bezenmesine özen gösterin. )

36-Elektronik cihazlar yaşamımızın vazgeçilmez parçası olsalar da huzur ve dinginlik hislerimize zarar verirler.Tabiatı ön plana alan bir dekorasyon anlayışıyla, cihazların dominantlığına son verebilirsiniz. Örneğin duvarlarınızı toprak, deniz ve gökyüzünden esinlenen renklere boyayabilirsiniz.

37-Bahçenizde tırmanan güller, heykeller ve yumuşak aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Komşunuzun duvarına veya park yerine bakan bir pencereniz varsa, bu manzaranın etkisini dantel perdeler,buzlu cam veya bir tutam tırmanıcı bitkiyle azaltabilirsiniz.

38-Evinizde cennetten bir köşe yaratmak için, küçük bir seraya dönüştürebileceğiniz bir yer arayın. Pencere işlerinizi, çamaşır odanızı, hatta garajınızı böyle bir yere dönüştürebilirsiniz.

39-Dağınıklık stresi körükleyeceğinden,evinizin hangi bölgelerinde dağınıklık oluştuğunu saptayın ve burada bolca dolap ünitesi bulundurun.

40-Evde güven hissini güçlendirmek için antre ve merdivenlerde gece ışıkları; evin dışında harekete duyarlı aydınlatmalar;yatak odanızın yakınında duman ve karbon monoksit dedektörleri kullanın. Her merdivenin trabzanı olduğundan emin olun.

41-
Feng shui uzmanlarına göre yaşanan tartışmalar evinizin güneyindeki 'yang' enerjisinin artmasındandır.Sarı çuha çiçekleriyle doldurulmuş kilden bir saksıyı buraya yerleştirin.

42-Modern feng shui uzmanları aynalara evlerde enerjiyi doğru yönlendirmek için sıklıkla başvururlar. Bunu siz de deneyebilirsiniz.

43-Kavisli formlar ve pamukla doldurulmuş yastıklar, rahatlamaya ve meditasyona uygun bir ortam yaratır.

44-Tarih öncesi kabileler, evde değerli objelerin özenli yerleştirilmeleriyle evrenle uyum sağlanabileceğini anlatır. Aile fotoğrafları ve sanat eserlerini evinizin odak noktası olacak biçimde yerleştirerek bu uyumu sağlayabilirsiniz.

45-Yaşam karmaşıklaştıkça, ev dekorasyonunu sadeleştirmenin doğru zamanı gelmiş demektir. Basit desenler ve nötr renklere yönelebilirsiniz: Krem, açık gri ve uçuşan pasteller. Basit formlar vedüz çizgiler düzen ve açıklık hissi getirir.

46-Amber tonlarını pembelerle karıştırın.Aynı mekan içinde seçtiğiniz bir deseni tekrarlayarak kullanın.

47-Huzur bulmak için kendinize özel bir köşe yaratmanın çok pratik bir yolu var: Yumuşak tonlarda bir paravan,huzur köşenize yerleştireceğiniz sallanan sandalye ve yumuşak yastıklar...

48-Floresan lambaları, yumuşak ışıkveren dolaylı aydınlatmalarla değiştirin.Sert ve aşırı parlak aydınlatmalardan kaçının.

49-Yumuşak bir atmosfer yaratmak için ortama ılıklık veren davetkar bir ateş yakın. Taze çiçek ve meyvelerin kokuları, bir şöminenin ateşindeki çıtırtı sesleriyle birleşince mekan hislere hitap eden davetkar bir ortama dönüşecektir.

50-Unutmayın, huzurlu bir ev fiziksel ve duygusal olarak güvenli,mahremiyet, konfor ve esnekliğe sahip,tabiatla bütünleşen, yaratıcılığa açık, yenilenmeye imkan veren, geçmiş miraslara saygı gösteren bir yer olmalıdır.


Kaynak : House
Abone olmak için:
Tıklayın