Bahçeniz hazır mı?
LIFESTYLE

Bahçeniz hazır mı?

Bahçenizi kış uykusundan uyandırma zamanı geldi. Bahçe severler, hazırlanırken doğru mobilya seçimi, bahar fideleri, bahçe aletlerine dikkat...

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

Önümüzdeki uzun yaz boyunca açık alanda geçireceğimiz zamanı keyifli kılacak önerileri derledik sizler için. Bir peyzaj tasarımının en önemli tamamlayıcısı olan mobilya seçimi, her dem yemyeşil görüntüleriyle bahçeyle olan sıcak bağımızı güçlendiren doğru bitkilendirme ve bahçeyle uğraşmayı zevkli kılacak bahçe gereçleriyle ilgili çok zengin bilgiler bulacaksınız sayfalarımızda.

Doğru mobilya seçerken

Dış mekan mobilyalarının bahçeyle ve tüm iç mekan tasarımıyla uyumu, kullanım kolaylığı ve açık hava şartlarına dayanıklılığı büyük önem taşıyor. Dayanıklı malzeme konusunda özel çalışmaların yapıldığı, işlevle estetik kaygıların dengeli birlikteliği doğru bir bahçe mobilyası tasarımı için en önemli kaygılardan biri.
Mobilya seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini,bakımını ve yeni sezon trendlerini Garden Life Halkla İlişkiler Uzmanı İlhan Özel anlattı:

Bahçe mobilyası seçerken nelere dikkat edilmeli?
Güneş, yağmur, kar, rüzgar, ve toz gibi doğal etkenler bahçe mobilyalarını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle açık alanda kullanılacak mobilyalar, bulunulan iklim şartlarına dayanıklı malzemeye göre seçilmeli. Türkiye gibi dört mevsimin görüldüğü ülkelerde ahşap bahçe mobilyaları seçilirken açık hava şartlarına en dayanıklı ağaçlardan yapılmış olmasına dikkat edilmeli. Sadece güneş ışığına karşı dayanıklı ahşap veya sadece yağmurlu havalara dayanıklı ahşap bahçe için yanlış bir seçimolur. Biz ahşap mobilyaları açık hava şartlarına en dayanıklı ağaç olan tik ağacından tercih etmenizi öneriyoruz. Son yıllarda tik ağacı ile beraber kullanılmaya başlanan, paslanmaz çelikten üretilen mobilyalar da dört mevsim kullanılabilir. Paslanmaz çelik ile beraber tekstilin kullanımı da oldukça yaygın olup mobilyada minder gereksinimini ortadan kaldırıyor. Poly rattan örgülü bahçe mobilyalarında ise örgünün üzerine yapıldığı konstrüksiyon önemli. Alüminyum üzeri poly rattan örgülü bahçe mobilyaları hafif, yıkanabilir, paslanmaz ve bakım gerektirmeyen özellikleri ile öne çıkıyor. Bu mobilyalarda dikkat edilmesi gereken bir başka unsur ise güneş ışıklarından dolayı mobilyanın üst yüzeyinin esnemesi. Örgünün konstrüksiyona örülme şekli bu mobilyalarda sağlamlığı oluşturan en önemli unsur. Poly rattan örgülü mobilya seçimi yaparken örgülerin sık örülmüş olmasına dikkat edilmeli.

Bahçe mobilyalarının bakımı nasıl yapılmalı?
Tik bahçe mobilyaları natürel olarak kullanıldığından montaj öncesi ve sonrası zımpara ile temizleme özenle yapılmalı. Bu ağaç doğal olarak yağlı bir ağaçtır ve hava koşullarından zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede iki defa tik yağı ile yağlamak gerekir. Zamanla geliştirilen bakım yağlarının yerine artık su bazlı koruyucular kullanılıyor. Sezon başlarında su bazlı koruyucu ile temizlenen ürünler, uzun yıllar orijinal renklerini korurlar. Bambu ağacından yapılmış mobilyalar ise karakteristik özellikleri bakımından sert ağaç türleri ile benzerlikler taşır ve diğer ağaç türlerinden çok daha sağlam ve dayanıklıdır. Göz alıcı bir güzelliğe sahip olan bu malzeme doğa dostu olduğu için iç mekan, dış mekan mobilya ve aksesuar yapımında sıkça tercih edilir. İthal ve ilaçlı suda bekletilmiş olan bambu ağacından yapılan mobilyalarda bozulmalar daha az olur. Bambu ağacı kullandıkça eskiyen bir ağaç olduğundan tekrar zımparalama veya boyama isteğe bağlıdır fakat dekorasyonda bambu eskiliği ve doğallığı ile beğenilir.

►Günümüz dekorasyon anlayışının bahçe mobilyalarına yansımalarından bahseder misiniz?
Bahçe dekorasyonu son yıllarda Türkiye'de de önemini artırdı. Değişik malzemelerden üretilen modern, klasik ve etnik formlarda mobilyalar bahçelerde yerini alıyor. Bahçenizin dekorasyonu için aydınlatma elemanları, saksılar, bahçede bulunan ağaçlara uygun çiçek seçimi, dış mekan mobilyalarınızın bahçenize ve sırtını yasladığı evinize uyumu, kullanım kolaylığı ve tüm açık hava şartlarına dayanıklılığı artık önemsenen değerler. Ev içi için gösterilen tüm dekorasyon özeni bahçeler için de gösterilmeye başlandı ve bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişme.

Bugünlerde mutlaka bu çiçekleri ekin!

Toprağınızı havalandırdınız, dondan zarar gören bitkilerinizi yenilediniz ve bahçenizi temizlediniz. Bahçenizin bütün yaz size gülümsemesi için şimdi sıra bahar çiçeklerinizi ekmeye ve gerekli önlemleri almaya geldi. İşe ilk olarak yaz boyu açan mevsimlik çiçeklerin tohumlarını kasalara ekerek başlayabilirsiniz. Bahçenizde görmek istediğiniz mevsimlik çiçek tohumlarını bir an önce seçebilir ya da yaz aylarında fidan olarak temin edebilirsiniz. Begonya, glayöl gibi soğanlı bitkilerinizin ekimini de bu aylarda yapın ki sıcakların artmasıyla açmaya başlayan çiçeklerini görme zevkini yaşayın. Erken ilkbaharda çiçeklenmiş ve çiçeğini dökmüş bitkilerinizi budayın, asalaklara ve hastalıklara karşı kontrol edin. Güllerinizde oluşabilecek külleme hastalığına karşı ilaçlama yapın. Bu aylarda toprak, İş lenmek için en uygun kıvamdadır. Bu nedenle çiçek yataklarını çapalayıp belleyebilirsiniz. Şu sıralar en çok ekimi yapılan bitkilerden bazıları şunlar: Açelya, zakkum, ortanca, petunya, orman gülü, mazı, sardunya, yasemin, gül ve aromatik bitkiler.

Bahçe aletleriniz hazır mı?

Bahçeyle uğraşmak, toprakla haşır neşir olmak insanı en çok dinlendiren hobilerdendir. Bu hobiyi daha keyifli kılacak ve işleri kolaylaştıracak el aletleri ise bir bahçesever için olmazsa olmazların başında gelir. Bahçeyle uğraşmaya başlamadan önce ilk olarak edinmeniz gereken temel malzemelerin bir listesini hazırladık.

Bahçe alışverişinize çıkarken bu listeyi yanınıza almayı unutmayın!

El küreği:
El küreği özellikle saksı değiştirme işlerinizde en önemli yardımcınızdır. Geniş hazneli ve dayanıklı malzemelerden üretilmiş olanları toprağın bir yerden bir yere aktarılmasını daha da kolaylaştırır.

Budama makası:
Hassas bilenmiş, pasa dayanıklı budama makasları pürüzsüz, hızlı ve verimli bir kesim sağlar. Tek parmakla kilitlenebilir, yumuşak plastikten sapa sahip olan budama makaslarını tercih ederseniz, ergonomikliği sayesinde uzun süre yorulmadan kullanabilirsiniz

Çim ve Çit Makası:
Hafif, sağlam ve paslanmaz sapa sahip olan çim makasları, yumuşak ve hassas yayları sayesinde daha az kuvvet harcayarak rahat ve hızlı çalışma imkanı sağlar.

Kök Çapası:
Toprağın gevşetilmesinde ve havalandırılmasında büyük kolaylık sağlar. Preslenmiş çelik gövdeye ve kaliteli sağlam plastikten yapılma ergonomik sapa sahip olanları tercih etmelisiniz.

Yelpaze Tırmık:
Diş mesafeleri ayarlanabilir olanları hem ince çim artıklarını hem de kuruyan ve dökülen büyük yaprakları toplamak için uygundur. Teleskopik sapı ayarlanabilir, galvanize preslenmiş çelik yapılı ve saplı olanlar oldukça dayanıklıdır.

Kaynak : House Beautiful
Abone olmak için:
Tıklayın